Călătoria între Moscova și Sankt Petersburg

Călătoria între Moscova și Sankt Petersburg

Cum să ajungi de la Moscova la St-Petersburg?

O întrebare frecventă este care ar fi cel mai bun mod de a călători între Moscova și Sankt Petersburg. În principiu, există trei opțiuni: luați un zbor direct ce va dura o oră și jumătate, luați un TGV în timpul zilei (Sapsan) şi călătoria va dura aproximativ 4 ore sau puteți lua un tren de noapte, cum ar fi Săgeata Roșie care face călătoria în aproximativ 8 -9 ore. O opțiune alternativă este de a lua un autobuz (mai econom, dar mai incomod)

Dacă călătoriți în Rusia, cel mai obișnuit lucru de făcut este să vizitați cele două orașe principale, Moscova și Sankt Petersburg. Distanța dintre cele două orașe este mai mare de 700 de kilometri, deci trebuie să alegeți o metodă de transport pentru a călători între ele.

Deci, am enumerat practic trei moduri de a face călătoria între Moscova și Sankt Petersburg: urcați într-un avion, luați un TGV în timpul zilei sau faceți călătoria cu trenul de noapte.

Indiferent de metoda pe care o alegeți, ar trebui să țineți cont de două lucruri:

Este posibil să faceți călătoria dus-întors cu avionul spre Moscova și înapoi de la Sankt Petersburg, așa că tot ce trebuie să faceți este să faceți călătoria de ieșire între cele două orașe (și nu dus-întors).

Pentru a obține cel mai bun preț, este de preferat să rezervați bilete online în avans. În timp ce biletele de avion pot fi achiziționate cu câteva luni înainte, biletele de tren electronice pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al Căilor Ferate Ruse RZD cu un avans maxim de 90 de zile.

Avion

Să faci o călătorie între Moscova și Sankt Petersburg nu este chiar scump. O călătorie de plecare poate costa în jur de 5000 de ruble ruseşti. O modalitate bună este să folosiți un site de comparație de zbor, cum ar fi Momondo, pentru a găsi cel mai ieftin preț. Compania low-cost Pobeda este de obicei cea mai economă opțiune.

  • Există mai multe companii care oferă călătoria:
  • Aeroflot (zborurile pleacă de la Aeroportul Domodedovo)
  • S7 Airlines (pleacă și de la Domodedovo)
  • Rossiya Airlines (Domodedovo)
  • Utair (de la Aeroportul Vnukovo)
  • Orenburg Airlines (Domodedovo)
  • Pobeda (Vnukovo – Filială low cost a Aeroflot)

Deși aceasta este o modalitate economă și rapidă de a călători (călătoria durează aproximativ 1 oră și jumătate), rețineți că trebuie să ajungeţi la aeroportul din Moscova (aeroporturile sunt la periferie) și, de asemenea, trebuie să mergeți de la aeroportul Pulkovo la St.Petersburg. Adică, din moment ce trebuie să părăsiți hotelul din Moscova până când ajungeți la hotelul din Sankt Petersburg, poate dura cel puțin 5 ore.

Tren de mare viteză de zi: Sapsan

A doua opțiune este să folosiți un TGV de zi, cum ar fi Sapsan, care vă va duce de la Moscova la Sankt Petersburg în aproximativ 4 ore. O călătorie  în acest tren poate costa între 1000 și 3500 de ruble ruseşti (trenurile care pleacă la prima oră dimineața sunt de obicei mai ieftine).

Biletele pentru călătorie sunt achiziționate la aceeași stație, dar pentru a obține un preț mai bun le puteți cumpăra electronic cu 90 de zile în avans:

Există mai multe trenuri de mare viteză Sapsan care pleacă în timpul zilei: trenurile numerotate în perechi (752-780) fac călătoria de la Moscova la Sankt Petersburg, în timp ce cele impare (751-779) au făcut călătoria inversă.

Un total de 9 trenuri pleacă zilnic, primul pleacă la Moscova la 5:40, în timp ce ultimul pleacă la 19:40. Aceste perioade pot varia și cel mai bine este să consultați online pe site-ul web al RZD.

Trenurile pleacă de la stația Leningradskiy din nord-estul Moscovei (care este destul de centrică) și ajung la stația din Sankt Petersburg (situată în bulevardul foarte convenabil Nevsky).

În cele din urmă, trenul de mare viteză este o metodă de transport mai ieftină și mai rapidă. În plus, trenul te lasă într-o locație centrală.

Trenuri de noapte: Săgeata roșie și Grand Express

A treia opțiune este utilizarea unui tren de noapte. Cele mai cunoscute sunt Săgeata Roșie (trenul 002A de la Moscova) sau Grand Express (054) care pleacă la 23:55 și respectiv 23:40 și ajung în jurul orei 8 dimineața la Sankt Petersburg.

Prețurile variază foarte mult în funcție de compartiment, dar începe de la 2500 de ruble ruseşti într-un compartiment pentru 4 persoane (deși depinde mult de cât de devreme este rezervat și de perioada anului).

La fel ca Sapsan, biletele de tren sunt cumpărate de pe site-ul web al RZD (mai multe informații în acest articol).

Aceasta este o metodă de transport mai scumpă, dar cu destul farmec și prin care treci noaptea pe care nu trebuie să o faci niciodată la Moscova sau la Sankt Petersburg. Deși trebuie să rețineți că nu toată lumea adoarme ușor în tren (nu am putut dormi în Săgeata Roșie) și trenurile ajung la 8 dimineața și nu veți putea face check-in la hotel până mai târziu.

Călătoria cu autobuzul

Un alt mijloc de transport pentru a călători între Moscova și Sankt Petersburg este autobuzul, un mediu de obicei mai ieftin, dar mai lent decât avionul sau trenul. În mod normal, călătoria se face noaptea, iar călătoria durează aproximativ 10-12 ore. Există multe companii de autobuz care fac această călătorie. Pentru a ști care sunt aceste companii, din ce stație provin și pentru a cumpăra bilete în avans, puteți utiliza platforma de rezervare INFOBUS, care vă permite să cumpărați bilete cu 45-60 de zile în avans.

În concluzie

Toate metodele de transport au argumentele pro și contra. Recomandarea mea: dacă sunteți în căutarea obiectivelor turistice, farmecului și autenticității, atunci folosiți trenul de noapte, dar dacă căutați o alternativă mai ieftină și mai rapidă, atunci folosiți trenul de mare viteză, avionul sau autobuzul.

În sfârșit, vă pot spune că există nave de croazieră care fac călătoria de la Moscova la Sankt Petersburg în șase zile, dar, desigur, acesta este un alt mod foarte diferit de a călători și vom discuta într-un alt articol.

Pentru a nu avea probleme cu primirea vizei ruseşti, vizitaţi şi: https://vizarusia.ro/viza-pentru-rusia-pentru-cetateni-romani/

Ti-a placut? Voteaza!