Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova – sunt putine cuvinte cu care o poti descrie : culorile sunt superbe, iar arhitectura este unica in lume, o adevarata comoara a rusilor cu care se mandresc enorm. Daca ajungeti vreodata la Moscova, Piata Rosie este primul lucru pe care trebuie sa il vizitati, anume acolo veti descoperi stilul autohton si veti gusta cu adevarat din cultura si spiritul rusesc.

Probabil fiecare dintre noi a vazut macar odata fotografiile cu aceasta Catdrala vestita, mai ales alaturi de articifii sau oameni ce se distreaza. Ei bine, s-a demonstrat ca prin Piata Rosie trec zilnic mii de curiosi, turisti recent ajunsi la Moscova, dar si localnici admiratori de arta, admiratori de frumos sau pur si simplu patrioti.

Carisma si atractia generata de Catedrala se datoareaza intr-o oarecare masura si speculatiilor, controverselor ce au aparut pe parcursul ultimelor 5 secole, intrucat oamenilor le plac povestile incitante si intrigante, iar asa creste si popularitatea edificiului.

Toti cei care au vizitat Piata Rosie nu au ezitat sa faca o fotografie, intrucat cromatica si in general atmosfera colorata, dar cu spirit strict si dur a imprejurarilor din Moscova nu pot lasa pe nimeni indiferent. Putini insa cunosc ca in realitate denumirea acestei catedrale este Catedrala Mijlocirii Maici Domnului.

Din anul 1990, este declarata sit UNESCO. Opulenta si grandioasa, Moscova a fost de-a lungul secolelor epicentrul unor evenimente istorice importante si chiar a dictat intr-o oarecare masura cursul istoriei. Moscova se lauda cu povesti despre victorii, tragedii, inovatii si revolutii grandioase care au schimbat lumea pentru totdeauna. Astazi, capitala Rusiei este o metropola moderna si este locuita de circa 12 milioane de oameni.

Piata Rosie si Catedrala Sfantul Vasile sunt doar cateva dintre obiectivele turistice care iti vor taia rasuflarea, deoarece sunt grandioase si uimesc pe fiecare turist si vizitator sau chiar localnic. Numele de Piata Rosie provine din rusa de la cuvantul rosu, dar si frumos (daca luam sensul de arhaism). Piata Rosie e considerata principalul lucru ce trebuie vizitat cand ajungi in Rusia, este cea mai mare, grandioasa si populara piata din aceasta tara. Ea separa ex resedinta imperiala, numita si Kremlin, si sediul din prezent a presedintelui Vladimir Putin de o zona comerciala populata 7 zile din 7.

Catedrala Sf. Vasile din Moscova: Istorie

Catedrala Sf. Vasile in Moscova

Uimitor este faptul ca Catedrala Sfantul Vasile, Moscova dateaza tocmai din 1544, adica are aproape 5 secole de istorie, timp in care rolul ei in stat nu a fost ignorat. Acum este vizitata pentru frumusete sa uluitoare, dar si pentru faptul ca enoriasii pot vedea mormantul Fericitului Vasile. Acesta din urma a fost supranumit nebun dupa Hristos, deoarece slavea cu ardoare religia crestina si numele Domnului.

Curios este faptul ca a suferit mult, multe parti i-au fost demolate, anume din cauza ca era foarte vulnerabila in fata incendiului si anume pe acel spatiu a aparut ulterior Piata, care este simbol al Rusilor la toate televiziunile si in general presa nationala si internationala.

Cel mai interesant element ramane a fi arhitectura, iar aceasta Catedrala din Moscova este cunoscuta pentru cupolele sale uriase ce aduc aminte de bulbe de ceapa. Stilul arhitectural are si elemente bizantine. Exteriorul e considerat de multi critici o opera de arta, o adevarata incantare a ochilor, deoarece cladirea parca e inspirata din basme, fiecare element e diferit, design-ul e bazat pe elemente atat florale, ca si geometrice, de asemenea sunt prezente diverse culori vii, ce atrag atentia deodata ce pui ochiul pe cladire. Peretii din exteriorul cladirii sunt o amestecatura incantatoare de culori, forme, elemente, simboluri, ornamente mono crome si intens pigmentate. Totodata, interiorul este si el de o frumusete exceptionala, deoarece e imbogatit cu mai mult de 400 icoane, ce dateaza de 3-4 secole in urma.

Altar in catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Putem observa fresce sau tablouri, peisaje si portrete, majoritatea pictate manual. Chiar daca multe s-au pierdut in urma perchezitiilor si altor procese istorice din cauza carora sufereau mult institutiile bisericesti, multe au reusit sa se pastreze, de exemplu podeaua, foarte veche, dar durabila. Clopotele din interiorul acestei catedrale provim majoritatea din Franta, Olanda sau Germania. Unii arhitecti au constatat ca sunt si elemente specifice tatarilor incadrate in design. Se spune ca astfel tarul a vrut sa accentueze superioritatea poporului sau. De aici se pot deduce multe fapte istorice, cum ar fi razboaiele purtate de rusi in acea perioada.

Multi arhitecti au incercat sa desluseasca de unde provine inspiratia pentru asa un stil, unii au ajuns la concluzii ca cei ce au stat la bazele ei au avut ca un scop, poate ascuns, poate nu, sa aduca un omagiu tocmai Ierusalimului. Anume de acolo au preluat cifra de 8, intrucat steaua cu 8 varfuri era si este un simbol medieval care pentru crestini are o simbolistica aparte – le aduce aminte de Nasterea Domnului Iisus Hristos. O alta ipoteza spune ca cifra 8 vine de la cele 8 drumuri prin intermediul carora puteau ataca rusii, ei nu puteau renunta la niciunul, toate erau cu scop strategic bine gandite si stabilite caile de atac cu mult timp inainte.

Cu timpul, macheta si ideea initiala de cum trebuia sa arate cladirea s-a mai pierdut, deoarece au fost multe elemente traditionale adaugate, ne mai vorbind de influenta epocii contemporane asupra monumentelor istorice.
Putini oameni, chiar si localnici cunosc ca inital Kremlinul era de culoare alba si Catedrala la fel. Iar turnurile (in prezent rosii) care sunt un simbol emerit, o carte de vizita a Rusiei erau initial aurii. Abia in secolul al 17lea au fost schimbate in culori si autoritatile au adaugat si o clopotnita pentru a completa privelistea.

Interiorul se mai deosebeste si prin faptul ca ne aduce aminte de un labirint, plin de intrigi si mistere dubioase. In realitate insa nu e nimic infricosator sau demoralizant. Aceste siruri de labirinturi fac legatura incet de la capele la alte parti ale cladirii, ceea ce este foarte util si bine venit in cazul unei constructii uriase precum este Catedrala Sfantul Vasile din Moldova, Federatia Rusa. Daca e sa ne referim la macheta originila, cladirea are poduri mici acolo unde trebuia pelerinii sa treaca, iar treptele erau inguste. Aceasta ne demonstreaza inca o dtaa ca aparentele mai inseala uneori.

O alta parte foarte importanta ce trebuie neaparat vizitata este Capela Maicii Domnului. Putini inca cunosc ca mai este amplasata inca o capela, tot in preajma primeia, cea de-a doua este insa mai saracacioasa si simplista, dar are de asemenea o importanta religioasa si crestina enorma.
Inauntrul cladirii puteti intra cu bilet si totodata va puteti lua un ghid. Aceasta neaparat va va povesti ca aceasta a fost comandata de un oarecare Ivan. Pe vremuri el era supranumit cel Groaznic si poporul rus chiar cu adevarat se temea de el. Motivul pentru care el a dat comanda a fost o cucerire asupra mongolilor si anume faptul ca rusii au cucerit Kazanul.

In anul 1930 se discuta despre renovarea si remodelarea imensei cladiri, iar arhitectul ce era pus responsabil a venit cu propunerea de demola lacasul unde crestinii se inchina. Tot acest arhitect a venit la Stalin cu propunerea de a distruge in general edificiul penntru a avea mai mult loc pentru evenimente militare si demontratii. Totusi Stalin nu uitase si nu ignorase importanta si rolul enorm al credintei, deoarece era absolvent al seminarului teologic. De aceea i-a poruncit sa renunte la aceasta idee nepotrivita si eretica.

Cam asa arata constructia initial: totul vopsit in culoarea caramizii, cupolele de culoarea argintie. Culorile vii, aprinse au aparut peste un secol sau chiar doi.

Cand sa vizitati Catedrala Sf. Vasile?

Catedrala Sf Vasile Fotografie

In caz ca vizitati Catedrala Sfantul Vasile (Moscova) in preajma sarbatorilor de iarna, aveti sansa de a participa si la traditionalul hram de pe 1 ianuarie.
Catedrala Sfantul Vasile o putem gasi in Piata Rosie din Moscova. Se caracterizeaza prin stilul pur rusesc si culori vii prezente si pe exterior si pe interior, de aceea e o creatie unica.

Exista mai multe povesti si legende care se invart in jurul acestui monument de importanta istorica, arhitectural si turistic. Una dintre ele spune ca cladirea ar fi dedicata Sfintei Maria. O alta poveste ce circula din gura in gura are legatura cu Napoleon, se spune ca el s-a indragostit, la figurat desigur, de aceasta cladire si a vrut sa o duca in Franta, la el acasa, in intreaga ei splendoare, insa a fost oprit de o ploaie abundenta care i-a stricat planurile.

Cea mai cunoscuta insa, este cea legata de tarul Ivan, care a comandat construirea lasasului sfant, a decis sa ii faca orbi pe arhitecti ca acestia sa nu mai poata reproduce o copie a catedralei, sa ramana pe vechi una si unica.

Pe langa faptul ca aceasta Catedrala e un punct de atractiei din punct de vedere estetic si vizual, aceasta este apreciata mult si la nivel spiritual, pentru ca in esente de ce vin enoriasii la biserica? Vin sa se simta ca acasa, iertati, iubiti si bine veniti in casa celui Autotputernic. Asa se simt toti cei care au reusit sa paseasca pragul acestui distins lacas sfant, ce ofera liniste sufleteasca, echilibru, regasire si fericire.

Sursele istorice, izvoarele de incredere afirma ca initial ar fi fost planificate doar 8 paraclise, astfel ca fiecare directie sa aiba cate unul (nord, sud, est, vest, nord-est, nord-vest, sud-est, sud-vest). Un alt grup de arhitecti ce au studiat constructia au afirmat ca inspiratia a venit de la o flacara ce se inalta spre ceruri, adica spre Dumnezeu.

Totusi, istoria acestei catedrale nu a fost mereu infloritoare, a avut si momente de cumpana. Spre exemplu, in timpul in care Stalin venise la carmuirea Rusiei, el a dat ordin ca biserica sa fie inchisa, iar clopotele scoase si obiectele de cultura confiscate. Inainte de aceasta, dar si dupa, a fost supusa numeroaselor procese de renovare, deoarece a suferit prejudicii mai ales la exterior.

Interes starneste nu doar Catedrala ca edificiu unical, ci si statuile din fata acesteia – una dedicata lui Dmitry Pozharsky si alta lui Kuzma Minin, statuia fiind de bronz. Aceste 2 personalitati – 2 tineri ce benevol au intrat la armata pe cand se purtau lupte crancene cu polonezii. La inceput, statuia a fost amplasata in centrul Pietei Rosii, dar, eventual, i-a fost schimbat locul de Guvernul din Uniunea Sovietica, deoarece unii s-au plans de dinsomfort.

Cu ocazia aniversarii a 450 ani de la aparitia acestui monument, a avut loc un concert de zile mari, avand clopotele in prim plan. Au fost de asemenea esxpuse tablouri vechi cu Ivan cel Groaznic si alti membri ai familiei lui. Totodata, s-au pomenit victimele din naufragiul vaporului Bulgaria, care a fost foarte dureros pentru Rusia si pentru lume in general. Catedrala poate fi considerata si un spatiu sacru de unii, iar de altii e considerata un monument memorial.

Sfaturi pe final

Totusi, cum puteti ajunge la aceasta destinatie? Desigur, ca sa nu va pierdeti, e incurajata angajarea unui ghid. Depinde mult si de stilul dvs de calatorie, fie singuri calatoriti, in cuplu sau cu familia. In preajma Pietei Ruse puteti identifica parcul Zareabie si Podul Moscovit. Oricum, localnicii sunt destul de deschisi, asa ca puteti mereu apela la ei fara nici o ezitare.
Catedrala se afla oficial in proprietatea statului (a Federatiei Ruse), insa poate fi vizitata de orice in calitate de muzeu.

De ce totusi ar trebui sa adaugati cat mai repede acest punct de interes local si global pe lista voastra de calatorie? Pe scurt, veti simti spiritul autentic rusesc, veti obtine fotografii vii si colorate. Iar noi va recomandam sa alegeti fie iarna fie vara pentru vizite, deoarce fiecare perioada are farmecul ei. Puteti opta de asemena pentru sarbatorile Pascale sau cele din preajma Craciunului. E bine de stiut ca rusii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie, iar pentru ei este tot o mare sarbatoare si Anul Nou (stil nou) – 1 ianuarie, intrucat ei asculta discursul presedintelui si mananca bucate traditionale.

In concluzie, Catedrala Sfantul Vasile din Piata Rosie, Moscova, Federatia Rusa este unul dintre cele mai vizitate edificii in ultimile secole, este o cladire emblematica, ce poarta foarte multa sitorie, valori, cultura in spatele sau, iar adevaratii cunoscatori de arta isi dau seama ca e unica si nu are nici o analogie, nici pe teritoriul Federatiei Ruse, nici pe al Europei sau alta regiune a lumii.

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova
5 (100%) 1 vote