Cetatea Petru şi Pavel – Excursie Sankt Petersburg 2021

Cetatea Petru şi Pavel – Excursie Sankt Petersburg 2021

Cetatea Petru şi Pavel

Situată pe cea mai mică insulă din Sankt Petersburg (Insula Zayachy), Cetatea Petru și Pavel vă va crea imaginea zilelor din trecutul îndepărtat al Rusiei conduse de Petru cel Mare. Cetatea găzduieşte o catedrală în care sunt îngropate rămăşitele pământeşti a membrilor familii Romanov, dar şi câteva muzee ce merită vizitate.

De asemenea, veți putea admira frumoasa privelişte ce se prevede de pe vârful zidurilor cetăţii, sub care se află o plajă cu nisip fin, un loc des frecventat de oamenii din Sankt Petersburg pentru a savura călduroasele zile de vara pe malul mării.

Acest oraş este un loc cu o varietate extrem de mare de posibilităţi, ceea ce poate fi copleşitor pentru unii dintre voi.Din aceste considerente am întocmit aceasă listă.

1. Apariţia unui oraş nemaipomenit  

Data creării oraşului Sankt-Petersburg, prima capitală a Imperiului Rus, coincide cu data construirii cetății Petru și Pavel, 27 mai 1703.

Sunt sigur că fondatorul său nu și-ar fi imaginat niciodată expansiunea ulterioară a orașului, cu diferitele sale insule și multitudinea de căi navigabile conectate, motiv pentru care a fost numit „Veneția Nordului”. În prezent, aproape 350 de poduri (aproximativ treisprezece dintre ele mobile) conectează întreaga compoziţie urbană.

Petru cel Mare a însărcinat arhitectul său de încredere, elveţianul Domenico Trezzini, să proiecteze cetatea în cazul în care suedezii ar fi decis să încerce să recucerească această zonă. Înainte de aceasta, Rusia luptase în Marele Război al Nordului împotriva Suediei și, în 1703, a reușit să recucerească pământurile de-a lungul râului Neva.

În construcţia cetăţii ies în evidență cele șase bastioane și forma sa hexagonală. Una dintre ele, numită Trubetskoy, a fost construită în anii 1870 și a servit drept închisoare.

Scară uitată de vreme din închisoarea Trubetskoy

În timpul Revoluției Ruse, bolșevicii au preluat controlul cetății la 25 octombrie 1917. Mai târziu, în 1924, cea mai mare parte a cetății a fost transformată în muzeu. Cu toate acestea, la 8 noiembrie 1925, Consiliul municipal din Leningrad (numele orașului din 1924 până în 1991, după moartea lui Lenin și ca omagiu adus acestuia) a fost de acord cu distrugerea acesteia și construirea unui stadion, un proiect ce nu şi-a găsit niciodată începutul.Această locație importantă poate fi încă considerată inima istorică a orașului.

Apropo, uitați-vă cu atenție la bancnota de 50 de ruble care vă poate cădea în mâini; în spatele acesteia apare pe fundal Cetatea Petru și Pavel.

Ce veţi găsi la Cetatea Petru şi Pavel?

Primul lucru care trebuie menționat este că este o cetate sau o fortificație istorică cu destul de multe situri muzeale și clădiri foarte variate.

Un număr mare de expoziții sau locuri de vizitat, printre care se numără, de exemplu, Catedrala, Muzeul de Explorare Spațială sau o fostă închisoare, au fost încă din 1954 sub administraţia Muzeului de Stat de Istorie din Sankt Petersburg.

În funcție de pasiunea sau interesele dvs., vizita poate dura între o oră și două ore până la o zi întreagă. În orice caz, numărul atracțiilor este considerabil.

Cetatea este de obicei aglomerată vara, deoarece este a doua cea mai vizitată atracție turistică din Sankt Petersburg. Turul vă va ajuta să aflați despre istoria acestui oraș frumos și, am putea spune, încă tânăr, cu o istorie de doar 300 de ani.

Petru cel Mare are propriul său monument pe terenul cetății, construit în 1991 și remarcat pentru forma sa unică. Este recomandat să nu-l ratezi printre atâtea locuri de văzut la cetate. De asemenea, foarte interesante sunt porțile de acces, fiecare diferită de cealaltă, care completează bastioanele sau balustradele.

În ceea ce privește unde să mănânci la Cetatea Petru și Paul, există două cafenele și mai multe chioșcuri de tip fast-food în interiorul cetății, dar dacă sunteți în căutarea unui loc bun de mâncare vă recomand restaurantul Koriushka, lângă centrul istoric și chiar pe Insula Zayzchy în sine (lângă plaja cu nisip). Aceștia acceptă rezervări online pe site-ul lor. Spațioasă, bine decorată și cu vedere panoramică. Puteți mânca acolo plătind în mediu 2.000 de ruble per persoană.

Cum să ajungeţi la insulă şi cetate?

Deoarece cetatea se află pe o insulă, este posibil să accesați pe jos traversând unul dintre cele două poduri care o leagă de uscat: Lobanovsky și Kronverksky, sau, de asemenea, după o excursie cu barca pe căile navigabile din Sankt Petersburg care se opresc la cetate. Cele mai apropiate stații de metrou sunt Gorkovskaya și Sportivnaya.

Insula și cetatea sunt situate în districtul Petrogradsky. Vederile pe care le oferă merită, de asemenea, atenţia dumneavoastră. 

Iarna în special veţi putea admira râul îngheţat, privelişte pe lângă care nu veţi putea trece fără a face o poză.

Privelişte asupra râului Neva pe timp de iarnă

Vă rugăm să rețineți că intrarea atât în ​​insulă, cât și în cetate este gratuită (dar nu și tururile clădirilor din interior, pentru care există de obicei o taxă). Cu toate acestea, trebuie să respectați următoarele programe ce sunt valabile în fiecare zi:

Insula Zayachy: 6:00 – 21:00

Cetatea: ora 9.00 – 00 p.m.

Bilete, Orare şi Preţuri

Principalele muzee și expoziții de văzut la Cetatea Petru și Pavel sunt cele atașate Muzeului de Stat de Istorie din Sankt Petersburg.

Trebuie spus că este un complex destul de mare și, din experiența mea, este ușor să te pierzi în interior, așa că este indicat să te pregătești bine înainte de vizită.

Pentru 750 de ruble puteți cumpăra un bilet combinat care vă va admite la principalele muzee și expoziții ale cetății (preț individual pentru fiecare muzeu sau expoziție între paranteze):

Catedrala Sfinții Petru și Pavel (550 de ruble)

Închisoarea Bastion Trubetskoy (250 ruble)

Muzeul P. Glushko de explorare spațială și tehnologie de rachete (200 ruble)

Expoziția „Istoria Petersburg-Petrograd 1703-1918” (200 ruble)

Expoziția „Istoria cetății Petru și Pavel” (100 de ruble)

„Muzeul Științei și Tehnologiei” (200 de ruble)

„Muzeul ceramicii arhitecturale” (200 ruble)

Dacă urmează să vizitați Catedrala și Închisoarea Trubetskoy (cele două atracții principale ale cetății), merită să cumpărați biletul combinat.

Rețineți că aveţi nevoie de 30 de ruble pentru utilizarea toaletelor.

În ceea ce privește programul de deschidere, Catedrala și închisoarea Bastion Trubetskoy sunt deschise de la 10:00 la 18:00, în timp ce restul muzeelor ​​se deschid o oră mai târziu, de la 11:00 la 18:00. În orice caz, vă sugerez să vizitați site-ul oficial pentru a verifica orarele și prețurile, precum și reduceri pentru minori, studenți sau pensionari, deoarece orarele și prețurile se pot modifica. 

De asemenea, este posibil să vizitați alte expoziții (neincluse în biletul combinat), cum ar fi colecțiile de porțelan, ceramică și sticlărie, precum și expoziția de mobilier din secolul al XVIII-lea până în prezent. 

Puteți încheia ziua cu , dacă vă plac astfel de lucruri, o vizită la  Muzeul Militar Istoric de Artilerie, Inginerie și Comunicații. Puteți vedea tunuri de pe vremea lui Petru cel Mare până la vehicule blindate și rachete din Războiul Rece când parcurgeți o cameră dedicată faimosului pistol automat sovietic Kalashnikov AK-47.

Biletele se vând numai la casele de bilete. Muzeul nu vinde bilete electronice, nici măcar pe site-ul său. Principalele case de bilete se găsesc în două locații:

Dacă intri în cetate prin Podul Ioannovsky (intrarea principală), treci doar prin poarta de acces la cetate. În stânga dvs. veți vedea un magazin de suveniruri, o rampă până la cetate și lângă această rampă un stand de informații și vânzare de bilete. Se află în clădirea cetății numită Ioannovsky Ravelin

În interiorul cetății, lângă Catedrală se află Casa de bărci (Casa Botny), unde vând și bilete, precum și suveniruri. Un lucru curios despre această casă este că a fost construită între 1762 și 1766 pentru a găzdui o barcă cunoscută sub porecla de „bunicul flotei rusești”, care pare să fi fost prima navă a marinei țării. Se numește „Sf. Nicolae ”și este reprodus într-o replică din lemn în interiorul acestei case. Originalul se află în Muzeul Naval din Sankt Petersburg din 1940. 

Cardul Petersburg permite accesul gratuit la catedrală și închisoare.

O altă opțiune este City Tour Pass, care oferă și acest lucru și pe care îl puteți arăta la Boat House pentru a-l schimba cu un bilet.

Principalele atracţii turistice

Având în vedere numărul și varietatea de locuri de văzut în cetate, le-am împărțit în două grupuri: în primul rând, muzeele și expozițiile și, în al doilea rând, structurile arhitecturale .

Principalele Muzee şi Expoziţii

Catedrala Sfinții Petru și Pavel și Capela de înmormântare a Marelui Ducat

Catedrala Sfinții Petru și Pavel și Capela de înmormântare a Marelui Ducat

Este probabil cel mai important loc din cetate și, împreună cu piața din jur, ocupă un spațiu central și proeminent în cetate.

Construită între 1712 și 1733 de Domenico Trezzini (aceeași persoană care a construit cetatea), are o clopotniță cu o înălţime de 122,5 metri, cu o cupolă aurie și o turlă  de circa 40 de metri . Aceasta este îndeplinită în stilul arhitectural baroc și aparține Bisericii Ortodoxe.

Catedrală își trage importanța din adăpostirea mormintelor lui Petru cel Mare și a majorității țarilor din dinastia Romanov, inclusiv a lui Nicolae al II-lea și a familiei sale care au fost transferați acolo în 1988, la optzeci de ani de la asasinarea sa la Ekaterinburg. Un total de 46 de morminte au fost înregistrate în această catedrală la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Întrucât aproape nu mai era spațiu, în 1896 au început lucrările de extindere a Marelui Ducal, care s-au terminat înspre anul 1910. Stilul în care au fost îndeplinite noile schituri este neobarocul.

După o lungă pauză din 1924, odată cu construcția complexului cetății și catedrala transformată în muzeu, abia în anul 2000 s-au reluat serviciile religioase.

Puteți vizita clopotnița, puteți vedea clopotele de la originile lor și un carillon flamand unic din 2001, cu un total de 51 de clopote, care este, de asemenea, utilizat pentru concerte vara și care cântă de la muzică clasică sau cultă la alte stiluri mai moderne .

Catedrala Petru și Pavel a fost pentru mult timp cea mai înaltă clădire din Sankt Petersburg. Deci, din partea de sus, veți putea obține vederi excelente asupra orașului. Dacă ne referim la acest subiect, cea mai înaltă clădire din Sankt Petersburg este astăzi Centrul Lakhta, sediul Gazprom.A fost deschis în 2018 și cu cei 462 de metri ai săi este în prezent cea mai înaltă clădire din Europa.

Din respect pentru sacru, nu există bănci și nu vă puteți așeza. Mormintele sunt impresionante și sunt realizate din marmură albă. De asemenea, sunt remarcabile iconostasul baroc auriu și icoanele.Piața din afara Catedralei este frecvent utilizată pentru festivaluri sau concerte de muzică în aer liber.

Închisoarea Bastion Trubetskoy

O parte uitată a Închisorii Trubetskoy

Bastionul Trubetskoy, care a fost reconstruit în anii 1870, a devenit faimos pentru adăpostirea blocului principal al fostei închisori. Prizonierii săi, înainte și după expansiune, erau inamici politici, precum celebrul scriitor, Fiodor Dostoievski, Maxim Gorki, Mihail Bakunin, Leon Troțki sau Josip Broz „Tito” (fost președinte al Iugoslaviei). De altfel, prima persoană care a scăpat din închisoare a fost prințul anarhist Peter Kropotkin în 1876.

Este un loc destul de sumbru care a avut tulburările și problemele sale majore, unde ne putem imagina, uitându-ne la celulele sale, disconforturile și vicisitudinile vieții din spatele gratiilor.

La fel ca majoritatea cetății, în 1924 a devenit muzeu.

Muzeul V. P. Glushko de explorare spațială și tehnologie de rachete

Acest muzeu, deschis în 1973, arată desfășurarea sovietică în cursa spațială și lansarea rachetelor din 1957 odată cu lansarea primului satelit spațial și a navei spațiale precum Vostok, Voskhod sau Soyuz-16.

Puteți vedea, de asemenea, cum arătau stațiile spațiale internaționale la scară completă. De asemenea, veți vedea costume de astronaut, articole de inginerie pentru rachete și diverse obiecte cosmonautice.

Ziua Mondială a Cosmonauticii este sărbătorită pe 12 aprilie, în aceeași zi cu primul zbor spațial pilotat în 1961 de către sovieticul Yuri Gagarin, care a orbitat Pământul în capsula spațială Vostok-1 pentru prima dată. În acea zi, intrarea la muzeu este de obicei gratuită.

În 1999 numele V.P. Glushko a fost adăugat. A fost un inginer aerospațial remarcabil care a proiectat unele dintre faimoasele nave spațiale și rachete ale URSS .

Dacă ați vizitat Muzeul Cosmonuaticii din Moscova, muzeul cu aceeaşi tematică din Sankt Petersburg nu vă va atrage atît de mult atenţia.

Expoziția „Istoria Petersburg-Petrograd 1703-1918” în Casa Comandantului

Aceasta este dedicată vieții de zi cu zi a Sankt-Petersburgului din secolele XVIII și XIX. Afișează hărți, picturi sau descoperiri arheologice. Se ocupă de subiecte precum comerțul, transportul, moda, alimentația, locuința sau agrementul oamenilor simpli din acea perioadă a istoriei oraşului.

Expoziția „Istoria cetății Petru și Pavel” de pe zidul Neva

În această expoziție puteți afla despre istoria construcției și îmbunătățirile cetății. Puteți vedea diferitele modele arhitecturale, fotografii, gravuri sau hărți ale cetății, care vă vor arăta evoluția, locația și importanța strategică a acestei impunătoare construicţii maritime.

Expoziția „Muzeul Științei și Tehnologiei”

Această expoziție, deschisă în ianuarie 2019, include mai mult de 600 de articole legate de diverse domenii ale științei și tehnologiei utilizate în Sankt Petersburg de la mijlocul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea.

Expoziția „Muzeul Ceramicii Arhitecturale”

Această expoziție prezintă istoria dezvoltării ceramicii decorative din secolul al XVIII-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Monetăria și Muzeul de Istorie a Banilor

Monetăria este o fabrică situată în clădirile cetății care au fost construite între 1798 și 1806. Anterior, în 1724 Monetăria se mutase de la Moscova la Sankt Petersburg, fiind amenajată între pereţii acestei cetăţi.

În prezent este o filială a foarte importantei companii rusești Goznak , una dintre cele mai vechi din lume pentru producția de monede, medalii și ecusoane comemorative. Are piese valoroase și frumoase din metale prețioase și neprețioase. De asemenea, produc bijuterii sau obiecte religioase, printre altele.

Produsele sale au o înaltă calitate și reputație la nivel mondial și au primit numeroase premii. O vizită obligatorie pentru fanii colecționării de monede.

Printre articolele comandate se numără unul primit în 2004 pentru crearea unei medalii comemorative cu ocazia realegerii lui Vladimir Putin la președinția Federației Ruse.

În fața bastionului Golovkin se află Muzeul de Istorie a Banilor, care este atașat Monetei, dar este situat într-o altă clădire numită Anninsky Cavalieri.

Este cea mai puțin cunoscută clădire din cetate. Cu toate acestea, este o vizită fascinantă, iar muzeul a fost renovat în 2016. Vă rugăm să rețineți că vizita la acest muzeu nu este inclusă în biletul combinat.

Orar: 10:00 – 20:00 Închis joi.

Intrare: 200 de ruble.

Strucuturi Arhitecturale: ziduri, bastioane, porți și statui

O mostră din splendida arhitectură rusească îndeplinită pe unul din aferenţii Nevei

Pe lângă muzee și expoziții, în cetate puteți vedea și structuri arhitecturale interesante, cum ar fi zidurile și bastioanele lor, porțile de intrare în cetate sau statuile unor persoane importante pe care le veți găsi în timpul turului dvs.

Platforma de vizionare «Nevskaya Panorama» și bastioanele

De pe platforma de vizionare „Nevskaya Panorama”, puteți merge de-a lungul zidurilor cetății printr-o pasarelă din lemn cu vedere la centrul istoric al Sankt-Petersburg (deschis 10:00 – 19:30).

În timpul turului veți putea vedea sau vizita unele dintre bastioanele cetății (Gosudaryev, Menshikov, Naryshkin, Golovkin etc.)

Rețineți că această atracție nu este inclusă în biletul combinat și costă 300 de ruble. Nu confundați această atracție cu hotelul cu același nume.

Bastionul Naryshkin și turnul de tun

Un eveniment foarte tipic în Sankt Petersburg este tragerea unui tun din cetate în fiecare zi la ora 12, un tun tras direct de la Bastionul Naryshkin. Este ușor să obțineți o sperietură bună dacă vă prinde neprevăzut. Această tradiție datează din 1730 încoace, dar a devenit obișnuită în 1873. S-a oprit în 1934, dar a fost reînviată în 1957.

Pe vremea lui Petru cel Mare a marcat începutul și sfârșitul zilei de lucru și a avertizat despre inundații și evenimente importante. 

Acest bastion este dedicat unuia dintre comandanții militari șefi și administratorii lui Petru cel Mare, care a supravegheat construcția fortificațiilor. De acest bastion atârnă steagul cetății sau etalonul imperial de sărbători și vizite imperiale.

Merită, de asemenea, schimbarea ceremoniei de gardă: în fiecare sâmbătă din sezonul estival.

Porți de intrare în cetate

Porţi similare cu cele de la intrarea în cetate

Poarta Petrovsky sau Poarta lui Petru cel Mare s-ar putea spune că este intrarea oficială în cetatea Petru și Pavel. Datează din 1708 și a fost construit pentru a comemora victoria rusă asupra Suediei în Marele Război al Nordului. Decorațiunile includ un basorelief, două statui și un scut impunător.

Dacă mergi la cetate cu barca pe râu, vei intra prin Poarta Neva. În orice caz, dacă nu mergeți acolo cu barca, merită, de asemenea, să o traversați pentru a vedea râul Neva de aproape.

În plus față de cele de mai sus, există și alte porți de acces, cum ar fi porțile Nikolsky, Vasilyevsky sau Kronwerk.

Statuia lui Petru cel Mare

Fondatorul orașului își are propriul tribut în cetate sub forma unei statui pe care este așezat și are un corp disproporționat. Este situat chiar vizavi de Cabana de Pază pe bulevardul principal al cetății.

Sculpturi de iepuri și iepuri

Veți găsi, de asemenea, diferite sculpturi de iepuri sau iepuri în cinstea celor mai abundente animale care au trăit pe această insulă înainte de construirea cetății.

Sper că acest articol ți-a fost util în organizarea vizitei tale la Cetatea Petru și Pavel din Sankt Petersburg, un loc care poate fi puțin confuz. Sper că îngrijorările dvs. au fost abordate în acest articol. Dacă aveți întrebări sau comentarii, le puteți lăsa mai jos.

Ti-a placut? Voteaza!