Ekaterinburg – Obiective turistice ce trebuie văzute

Ekaterinburg – Obiective turistice ce trebuie văzute

Clădirile oraşului luminate de asfinţit

Ekaterinburg – tot ce trebuie să ştie un turist

Ekaterinburg este capitala Uralilor și o oprire obligatorie a căii ferate transsiberiene. Este al patrulea oraș din țară după mărime și locul unde Europa și Asia se întâlnesc. Din punct de vedere istoric, este cunoscut drept locul în care bolșevicii l-au ucis în 1918 pe țarul Nicolae al II-lea și întreaga sa familie. În acest articol vă voi spune ce puteți vedea în acest frumos oraş și împrejurimile sale.

Ekaterinburg: capitala Uralilor 

A patra capitală rusă

Ekaterinburg este situat în centrul vestic al Rusiei, deja în Asia, deși foarte puțin. Este al patrulea oraș din țară după numărul de locuitori, întrecut de Moscova (la o distanță de 1.667 km), Saint Petersburg și Novosibirsk (acesta din urmă deja în Siberia) și se află pe teritoriul muntelui Ural, o graniță naturală între Europa și Asia.

Este capitala oblastului (sau regiunii) Sverdlovsk și a districtului federal al Uralului. Are aproximativ 1.500.000 de locuitori și este situat la 237 metri deasupra nivelului mării, scăldat de râul Iset.

Bogăția minerală și geologică

Prosperitatea sa actuală provine din industrie și metalurgie, precum și din bogăția minerală și geologică a mediului înconjurător, combinată în prezent cu alte descoperiri științifice și inovaţii în domeniul educaţiei.

La construcţia Turnului Eiffel a fost folosit oţel adus şi prelucrat în Munţii Ural, iar Statuia Libertăţii este construită din cupru adus din acelaşi loc.

Centru de transport

Trebuie remarcat faptul că Ekaterinburg este astăzi un important centru de transport și comunicații, din Rusia europeană până în Siberia, în special prin linia de cale ferată, formată din șapte linii. În același timp, Ekaterinburg are un rol foarte important,dându-ne posibilitatea de a cunoaşte mai multe despre această ţară fascinantă şi largile sale teritorii.

Timpul

Este un oraș cu ierni foarte reci și temperaturi negative ce durează aproximativ șapte luni, supus aerului arctic care coboară din nordul Siberiei, pe care totuși îl putem vizita vara cu o temperatură medie de aproximativ 14º C, iar zilele din acest sezon sunt peste 20 de grade. Iulie ar putea fi o lună ideală.

Țarii

Dintr-o perspectivă istorică, Ekaterinburg este cunoscut în principal pentru cel mai important și șocant eveniment al istoriei Rusiei moderne: a fost locul în care în 1918 bolșevicii l-au ucis pe țarul Nicolae al II-lea și întreaga sa familie.

Numele Ekaterinburg provine de la Ecaterina I a Rusiei, deși din 1924 până în 1991 a fost numit Sverdlovsk după politicianul sovietic Yakov Sverdlov.

Câteva curiozităţi

 • În 1963, Fidel Castro a vizitat orașul și în același an s-au născut 11 bebeluși cu numele Fidel, în omagiu pentru liderul cubanez.
 • Un alt episod istoric, mult mai recent, a avut loc pe 15 februarie 2013, când un meteorit mare a traversat orașul și a căzut pe lacul Chebarkul, în Chelyabinsk, la aproximativ 210 km sud, dar valul de șoc a fost resimțit de locuitori.
 • Echipa de baschet feminin UMMC Ekaterinburg este una dintre cele mai bune din Europa și a câștigat de mai multe ori Euroliga sau Campionatul European, ultimul în 2018.
 • Mulți medaliați olimpici din diferite discipline provin din acest oraș. 

Informații practice pentru organizarea vizitei

Pentru a vă deplasa prin oraș, ar trebui să luați în considerare câteva informații utile, precum și să aveți legături bune pentru transport și comunicații. Deci, trebuie să știți că:

 • Fusul orar este UTC + 6 (cu două ore înainte de Moscova și cu șase ore înainte de Greenwich). Este nevoie de două ore pentru a merge cu avionul de la Moscova la Ekaterinburg. Cu trenul, călătoria poate durează cel puțin 25 de ore. Există oferte foarte variate peste noapte pe trenurile transsiberiene.
 • Gara principală se numește în prezent oficial Ekaterinburg Passazhyrski, fostă Sverdlovsk, nume care este încă folosit de către locuitori.
 • Metrou Ekaterinburg. Lucrează de la 6:00 la 12:00 . A fost deschis în 1991. Nouă stații și o linie. Foarte econom și bine decorat, cu pietre din Ural, granit și marmură.
 • Pe lângă autobuzele urbane, Ekaterinburg are 160 de kilometri de tramvaie.
 • Aeroportul Koltsovo (SVX). Unul dintre cele 5 aeroporturi rusești cu zonă de tranzit internațională a țării. Trenul Koltsovo Express merge la aeroport de două ori pe zi.
 • Ural Airlines. Companie care își are sediul în Ekaterinburg. De acolo puteți zbura în multe părți din Europa și Asia, în special un număr mare de orașe rusești, foste republici sovietice sau chiar Beijing.
 • Cardul Ekaterinburg City Pass. Costă de la 500 și până la 1.600 de ruble, pentru una sau două zile, inclusiv reduceri, excursii cu ghid și vizite gratuite la mai mult de 30 de muzee istorice, militare, artistice sau alte muzee pe care le puteți vizita în funcție de gusturile și interesele dumneavoastră. City Pass din Ekaterinburg este o opțiune foarte bună.

Ce să vezi în Ekaterinburg?

Fiind un punct feroviar foarte important și punctul de intersecţie a Trasei Trans-Siberiene, vă puteți opri în Ekaterinburg pentru a vizita orașul pentru o zi sau două, precum și împrejurimile sale.

Ca orice oraș mare, posibilitățile sunt mari, dar mă voi concentra asupra la ceea ce consider cel mai esențial.

Astfel, este important să știți că există un traseu circular turistic care urmează o linie roșie prin centrul orașului, care vă va permite să observați principalele clădiri și atracții.

Linia merge pe asfalt și parcurge 5,5 km și 35 de puncte de interes într-un proiect realizat de voluntari. Plecarea începe din Piața 1905, probabil cea mai importantă din oraș, dar voi începe cu Biserica pe Sânge, cea mai apropiată stație de gara din Ekaterinburg.

Din aceste 35 de puncte de interes, care sunt multe, vă voi arăta mai jos cele care sunt cele mai relevante pentru mine.

Biserica pe Sânge în cinstea tuturor sfinților, fostă casă Ipatiev

Biserica pe Sânge este situată la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de gara principală, numită în prezent și în mod oficial Ekaterinburg Passazhyrski, fost Sverdlovsk, un nume care este încă folosit.

A fost construită între 2000 și 2003, peste fosta Casă Ipatiev (demolată în 1977), unde țarul Nicolae al II-lea, țarina Alexandra, cei cinci copii ai ei și cei patru muncitori au fost uciși la 17 iulie 1918.

Această biserică ortodoxă rusă, de arhitectură neobizantină, servește drept loc de pelerinaj pentru a onora memoria Romanovilor executați. Ocupă 2.760 m2 și are un muzeu dedicat familiei imperiale rusești.

Pe 17 iulie 2018, în jur de 100.000 de oameni s-au adunat la Ekaterinburg pentru a comemora 100 de ani de la execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale din mâinile bolșevicilor. Credincioșii au plecat pe jos la 2:00 dimineața până la locul unde a avut loc execuția, în centrul orașului Ekaterinburg, unde era casa Ipatiev.

Rămășițele lui Nicolae al II-lea, ale soției sale și ale celor trei copii ai săi au fost găsite în 1979 și îngropate în Cetatea Petru și Pavel din Sankt Petersburg în 1998.

Baraj pe râul Iset și casa Sevastyanov

La o plimbare de 10 minute de Biserica pe Sânge, aveți unul dintre centrele cheie ale orașului, care se află pe digul sau rezervorul de pe râul Iset, în care vă puteți bucura de atracțiile turistice şi locurile de joacă amenajate pentru copii sau vă puteți plimba pe jos. Este un sit de retragere foarte popular.

Lângă dig se află Casa Sevastyanov, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea pe malurile râului Iset, un patrimoniu arhitectural național. Are un stil eclectic și foarte multicolor. Situat pe bulevardul Lenin, principala arteră a orașului.

Întrucât face parte dintr-un complex de clădiri oficiale, nu îl puteți vizita în interior.

Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet

Foarte aproape de dig, se află Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet, un teatru public, construit în stil baroc, cu decor interior foarte frumos. Cu un repertoriu  variat și interpretat la cel mai înalt nivel. Este o oportunitate foarte bună de a vă bucura de piese teatrale de calitate la prețuri foarte competitive.

Puteți cumpăra bilete online. Un loc bun pentru a încheia ziua. Spectacolele au loc în mod normal după-amiaza, între orele 18:00. și 19:00

Memorialul de război din Ekaterinburg

Lângă teatru, în Piaţa Armatei Sovietice, la intersecția străzilor Mamin Sibiryak și Pervomayskaya, puteți găsi Memorialul de Război din Ekaterinburg, un monument ce tronează împotriva războaielor, construit în memoria soldaților ruși căzuți în Afganistan și Cecenia. Sculptura a fost inaugurată în anul 1996.

Centrul de afaceri Visotsky și platforma de observare

Dacă vă plac înălțimile, chiar în spatele Teatrului Academic de Stat de Operă și Balet veți vedea centrul de afaceri Vysotsky, cel mai înalt zgârie-nori din partea nordică a lumii, o clădire de afaceri cu o înălţime de 188,3 m, ce mai conţine un hotel, o mulţime de restaurante şi un centru de Spa .

La etajul 52 are o punte de observație situată la o înălțime de 186 de metri, cu vederi fabuloase ce se întind până la 25 de kilometri distanță. Puteți utiliza ghiduri audio.

Orar: de luni până vineri de la 12:00 la 22:00; Sâmbăta și duminica între orele 10:00 și 22:00 Taxă regulată de intrare: 350 ruble și reduceri pentru copii sub 12 ani. Este gratuit pentru copiii cu vârsta sub 5 ani. Plata se face doar în numerar la moment.

Numele se datorează lui Vladimir Vysotsky, poet, actor și muzician foarte popular în rândurile populaţiei, care are propriul său muzeu în zgârie-nori.

Strada Vaynera

Strada Vaynera, cunoscută sub numele de Strada Arbat din Ural, se află la aproximativ 15 minute de mers pe jos depărtare de Vysotsky Business Center. Este perfectă pentru cumpărături. Puteți căuta genti și portofele din piele de înaltă calitate în zonă.

Strada Vaynera începe în apropiere de Piața Anului 1905, cea mai importantă din oraș, unde se află primăria din Ekaterinburg și unde veți găsi şi unde veţi găsi o statuie în cinstea lui Lenin de dimensiuni colosale.

Muzeul Geologic al Uralilor

La capătul străzii Vaynera, pe strada Kuybysheva numărul 39, veți găsi Muzeul Geologic al Uralilor, unde puteți găsi numeroase minerale din Munții Ural, demne de a fi văzute. Este un loc mic, dar foarte bine gestionat. Puteți vedea diverși meteoriți, inclusiv roci lunare și marțiene, precum și pietre prețioase din Ural utilizate în stelele de la Kremlin.

În magazinul de suvenire  dvs. puteți găsi pietre prețioase pentru a le oferi cadou. Intrare costă 200 de ruble.

Accesibil cu mijloacele de transport comun și foarte aproape de stația de metrou Geologicheskaya.

Monumentul Qwerty

Este o vizită foarte interesantă și curioasă pe malul râului Iset. Este faimoasa tastatură a computerului cu pietre mari pentru fiecare tastă, cu un total de 86.

Cea mai mare tastatura din lume este situată lângă stația de metrou Piaţa Anului 1905.

Centrul prezidențial Boris Yeltsin

În cele din urmă, deși în afara liniei roșii turistice, puteți găsi Centrul prezidențial Boris Yeltsin. Îndeplinit într-un stil arhitectural modern și orbitor, este un spațiu și muzeu civic inaugurat în 2015. Muzeul este dedicat primului președinte al Federației Ruse (1991-1999), Boris Yeltsin, născut în regiune, în mica localitate Bukta.

În muzeu putem vedea viața lui Elțin și putem cunoaște mai multe despre formarea Federației Ruse, perestroika anterioară sau era sovietică. Cu cele mai noi tehnologii și cu documente autentice, este un loc foarte interesant pentru iubitorii de istorie.

Este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Puteți cumpăra biletele online. Preț de bază: 200 de ruble. Reduceri pentru familii. Excursii cu ghid opționale în limba rusă sau engleză (marți fără cost suplimentar la prețul biletului).

Merită remarcat priveliștile frumoase ale râului și faptul că are un restaurant.

Ce să vezi în jurul Ekaterinburgului?

Monumentul Europa-Asia

Monumentul Europa Asia este situat la aproximativ 40 de kilometri vest de Ekaterinburg, la aproximativ 5 kilometri de orașul Pervouralsk. Este construit în mijlocul zonei forestiere a districtului Verkh-Isetsky.

Este o vizită în care puteți face o fotografie la granița sau diviziunea continentală dintre Europa și Asia. Monumentul este o coloană sau obelisc ce măsoară 30 de metri înălțime, deasupra unui podium și este realizat din marmură roșie. Se accesează printr-o scară de piatră, împărțită în două aripi: pe de o parte vom fi în Europa și cealaltă în Asia. Un vultur rus de bronz cu două capete încoronează coloana.

Există plecări cu autobuzul și excursii din diferite puncte, cum ar fi cele care pleacă din partea gării principale.

Și trebuie să fii atent, pentru că există câteva monumente, repere, sculpturi, semne sau puncte de referință care marchează limita dintre Europa și Asia în Munții Ural. Acestea sunt, fără îndoială, cele mai relevante.

Mănăstirea Ganina Yama

Este un complex de clădiri monahale din lemn cu diferite temple dedicate familiei Romanov, care au fost mutate acolo după moartea lor, ceea ce îi conferă un anumit aer misterios. Se poate ajunge cu autobuzul care pleacă din gara principală, la aproximativ 15 kilometri spre nord.  

Parcul Național Olenii Ruchii

Parcul este situat la aproximativ 150 km vest de oraș. Puteți ajunge acolo cu autobuzul sau trenul, dar mai direct cu mașina, în mai puțin de două ore. Este o cale frumoasă a pădurilor și a râului Serga. Veți găsi peșteri, roci și formațiuni carstice foarte marcate, monumente paleozoologice autentice, cum ar fi peștera Druzhba (care înseamnă Prietenie).

Un adevărat muzeu de istorie naturală în aer liber, cu multiple activități educaționale și de mediu pentru toate vârstele.

Chertovo Gorodishche Rocks

Este un monument natural geomorfologic din granit, de origine vulcanică cu o înălţime de 20 de metri , format acum 300 de milioane de ani. Se remarcă prin formele sale ciudate. Este la aproximativ 40 km și 1 oră și 30 de minute de Ekaterinburg.

Și aici încheiem această vizită la Ekaterinburg și împrejurimile sale. După cum puteți vedea, merită foarte mult. Dacă vi s-a părut util acest ghid, mă puteți ajuta împărtășindu-l pe rețelele dvs. sociale. De asemenea, puteți lăsa comentariile sau gândurile dvs. mai jos.

Pentru a nu avea probleme cu primirea vizei ruseşti, vizitaţi şi: https://vizarusia.ro/viza-pentru-rusia-pentru-cetateni-romani/

Ti-a placut? Voteaza!