Metroul din Moscova: de ce merita vizitat?

Metroul din Moscova: de ce merita vizitat?

Metroul din Moscova (cunoscut și ca Palatul Poporului) a fost inaugurat în 1935 în epoca lui Stalin. Metroul are una dintre cele mai mari și mai dense rețele de din lume. Conectează centrul orașului cu zonele industriale și rezidențiale, precum Krasnogorsk, Reutov, Lyubertsy, Kotelniki și vă permite să călătoriți rapid și ușor dacă vizitați Moscova, pentru că capitala este hiper-aglomerată, deseori se formează ambuteiaje enorme, iar dacă ai nevoie să te deplasezi dintr-un capăt de oraș în altul, cea mai eficientă metodă de deplasare este să iei metroul, evident.

Pentru a vă convinge că metroul din Moscova este într-adevăr foarte aglomerat și că trenurile circulă foarte des, vă prezentăm câteva date, care, cu siguranță că vă vor convinge să vizitați metroul din Moscova, dacă treceți prin capitala Rusiei.

Metroul din Moscova

Statia Komsomolskaya Metroul din Moscova
 • Metroul este alcătuit, din anul 2018, din 16 linii, 261 de stații (care cuprind și cercul central al Moscovei) și are o lungime de 381 de kilometri.
 • Cea mai aglomerată zi din istoria metroului a fost pe data de 26 decembrie, 2014, când numărul vizitatorilor a atins 9.715 milioane. Aproape 10 milioane de oameni pe zi!
 • Cea mai adâncă stație, la 84 de metri sub pământ, este Victoria Park (Park Pobedi), unde puteți găsi cea mai lungă scară rulantă, aceasta având 126 de metri lungime.
 • Frecvența medie la care trenurile trec este de 90 de secunde (în stațiile situate central este chiar mai frecventă trecerea). Nu merită să fugi dacă auzi un tren care sosește.
 • Metroul moscovit este al cincilea cel mai mare din lume după distanța pe care o acoperă.
 • Capitala Rusiei are cel mai aglomerat sistem de metrou din Europa, iar stațiile sunt adevărate opere de artă. Puteți să vizualizați imaginile cu stațiile metroului pe Google sau pe site-ul oficial al metroului din Moscova.
 • Metroul este deținut de guvernul Moscovei.
 • Metroul din Moscova se deschide la ora 05:25 și se închide la ora 01:00. Timpul exact de deschidere variază de la stațiile diferite în funcție de sosirea primului tren, însă toate stațiile își închid simultan intrările la ora 01:00 pentru întreținere și, astfel, fac coridoarele de transfer. Intervalul minim dintre trenuri este de 90 de secunde în timpul orelor de vârf dimineața și seara.
 • Începând cu anul 2017, sistemul avea o medie zilnică de 6,99 milioane pasageri.
 • Wi-Fi gratuit este disponibil pe toate liniile metroului din Moscova începând cu 1 decembrie 2014. Rețeaua a fost lansată de către compania MaximaTelecom, astfel, sunteți mereu conectat la internet, chiar și sub pământ în timp ce vă deplasați!
 • Distanța medie a unei călătorii este de 14,5 kilometri.
 • Viteza medie de funcționare a trenurilor (inclusiv opririle) este de 41,24 km / h.
 • Cea mai lungă distanță dintre stații este “Krylatskoe” – “Strogino” are 6625 metri.
 • Cea mai scurtă distanță dintre stații este “Arbat” – “Alexander Garden” (328 m) și “Expoziție” – “International” (500 m).

Stațiile construite sub regimul lui Stalin, în stilul clasicismului socialist, au fost considerate palate subterane ale poporului. Stațiile cum ar fi Komsomolskaya, Kiyevskaya sau Mayakovskaya și altele construite după 1935, în faza a doua a evoluției rețelei sunt repere turistice, arhitectura lor fotogenică, candelabrele mari și decorațiunile detaliate neobișnuite pentru un sistem de transport urban atrăgând numeroși turiști.
Deoarece unele stații ale metroului din Moscova au o decorare originală, aceste stații pot fi considerate repere arhitecturale ale Moscovei. 44 de stații ale metroului din Moscova sunt recunoscute ca obiecte de patrimoniu cultural al Rusiei!

Stațiile de metrou sunt situate lângă toate lângă gările din Moscova, astfel vă va fi comod să luați trenul, dacă doriți să faceți o escapadă în afara orașului. Iar dacă vă pierdeți ceva, atunci puteți să mergeți la punctul de colectare al lucrurilor uitate, care se află la stația Kotelniki. Totuși, având în vedere că sunt pungași și prin metrou, cel mai bine este să fiți prudent.

Sistemul de plată este comod, iar dumneavoastră, în calitate de turist, puteți găsi informațiile necesare lângă hărțile amplasate în stațiile de metrou, precum și pe site-ul oficial al metroului din Moscova.

Un bilet de tren este considerat destul de ieftin, raportat fiind la prețul biletului de tren din alte megapolisuri europene, precum Londra sau Paris, unde biletul ajunge să fie și de 6 ori mai scump.

Moscova Metro – pretul si tipuri de bilete

Plata pentru călătorie în metroul din Moscova (2019) se efectuează folosind bilete fără contact și cărți fără contact de diferite tipuri. Unele tipuri de bilete nu sunt valabile numai în metrou, unele fiind și în autobuze, tramvaie și troleibuze. Biletele sunt de asemenea disponibile pentru o perioadă de 90 de minute. Costul unei călătorii este de la 28 la 60 de ruble / 2-4 RON (în funcție de numărul de călătorii plătite și de tipul de bilet).

Cartea de transport Troyka pentru metroul din Moscova
Biletul “Troyka” pentru metroul din Moscova
 • Cartea de transport “Troika” este o cartelă electronică de plătit pentru transportul public. Valoarea de securitate a cardului Troika este de 50 de ruble. (Depozitul poate fi rambursat când cartea este returnată la casierie.) Orice tip de bilet și abonament la trenuri electrice suburbane pot fi înregistrate pe cartea Troika.
 • Biletul “United” vă permite să faceți excursii la metrou, monorail, autobuz, troleibuz sau tramvai. O excursie pe bilet este egală cu o trecere pe orice tip de transport. Biletul este valabil pe întreg teritoriul Moscovei. Perioada de valabilitate a biletului “One” pentru 1 – 2 călătorii este de 5 zile (inclusiv ziua vânzării). Valabilitatea biletului “United” pentru 20 – 60 de călătorii – 90 de zile.
 • Biletul “90 de minute” vă permite să efectuați o excursie în metrou sau pe o stație mono și, în plus, un număr nelimitat de transferuri prin transport pe sol timp de 90 de minute (biletele “90 minute” pentru 1 și 2 călătorii sunt valabile timp de 5 zile de la prima trecere).

Dacă ați venit în Moscova și doriți să faceți un tur rapid al orașului, într-adevăr, cea mai bună alternativă pentru turiștii cu un buget restrans este să ia metroul, astfel veți economisi timp, bani și efort pentru a ajunge la reperele turistice dispersate prin capitală. De asemenea, vă veți infiltra în cultura rusească, veți zgândări cu urechea la ce mormăiesc tinerii și bâtrânii, veți vedea fețe care privesc cu ochii în jos, (ceea ce nu este de specific celor din Vest), veți descoperi că metroul mocovit este un sistem extraordinar de organizat și că galeriile de artă nu se află doar în muzee.

Metroul din Moscova: de ce merita vizitat?
5 (100%) 1 vote