Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg [Ghid pentru turisti]

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg [Ghid pentru turisti]

Muzeul Ermitaj vazut de pe raul Neva

Muzeul Ermitaj este unul din cele mai mari si renumite muzee, nu doar din Rusia, dar si din intreaga lume! Muzeul este situat in Sankt Petersburg, iar colectia muzeului are mai mult de trei milioane de exponate.

Acest loc este considerat de multi vizitatori ca fiind unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in St. Petersburg. Suntem de acord cu aceasta opinie, de aceea, in acest articol, va vom impartasi cateva puncte cheie despre Muzeul Hermitage. Apoi, va vom oferi cateva informatii practice pentru a va organiza mai bine vizita la acest muzeu formidabil.

De ce merita vizitat muzeul Ermitaj?

Muzeul Ermitaj (Hermitage) din Sankt Petersburg a fost inclus inr-un clasament al celor mai apreciate muzee din lume, potrivit unui sondaj realizat de portalul informativ-turistic TripAdvisor in 2016. Portalul informativ-turistic TripAdvisor a intocmit un Top al celor mai apreciate muzee din lume, iar Muzeul Ermitaj se numara printre primele trei muzee cele mai apreciate din lume.

Considerat unul dintre cele mai importante muzee, cele mai mari si mai vechi muzee din lume, Muzeul de Stat Ermitaj cu siguranta este un obiectiv turistic ce trebuie sa se regaseasca pe lista oricarui turist ce ajunge la Sankt Petersburg!

Istoria Muzeului

Istoria muzeului dateaza din 1764, atunci cand Ecaterina a II-a a inceput sa puna la expozitie colectiile sale private de pictura, fiind si foarte valoroase, obtinute la Berlin.

Iubitoare de arta, tarina spunea despre sine ca nu se pricepe prea mult la pictura, dar ii placea sa colectioneze tablouri. Achizitionarea de tablouri pentru palat a fost continuata in diverse orase din strainatate (Dresda, Paris, Roma) din diferite colectii particulare. Pentru a reuni o colectie capabila sa rivalizeze cu cele ale suveranilor sau inaltilor demnitari, Ecaterina a II-a i-a imputernicit pe ambasadorii ei sa participe la licitatii in ateliere din toata Europa.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg

In colectia imparatesei se aflau panze pictate de pictori celebri, asa ca Rubens, Van Dyck, Rembrandt si multi altii. Cel putin 96 de tablouri din colectia Ecaterinei a II-a au supravietuit.

In timpul domniei lui Alexandru I (1777-1825), nepotul Ecaterinei cea Mare, numarul de capodopere din Ermitaj s-a marit dupa o pauza din timpul domniei lui Pavel I (1745-1801). In urma victoriei asupra lui Napoleon, Alexandru I a cumparat de la sotia acestuia-Joséphina de Beauharnais, treizeci si opt de pinze care decorasera resedinta imperiala Malmaison. Comparativ cu achizitiile anterioare, in secolul al XIX-lea s-a impus o selectie mai riguroasa care sa echilibreze disproportiile dintre diversele colectii. In aceasta perioada, s-a marit colectia de pictura spaniola.

Muzeul Ermitage cu timpul a devenit tot mai mare si mai mare, ajungand sa fie completat cu noi colectii de valoare. In 1769, mai mult de 600 de panze au fost cumparate din colectia personala a Ministrului Saxon. Printre acestea se numara lucrarile lui Titian si Bellotto. Colectia care a adus popularitate sporita muzeului Ermitage a aparut in 1772. Se gaseau opere de arta, cum ar fi : “Sfanta Familie” a lui Raphael, “Danae” de Titian, “Lamenthation of Christ” de Veronese si multe alte lucrari a artistilor europeni din secolele XVI-XVIII.

Tradus din franceza, cuvantul Hermitage inseamna “un loc retras” si pana la mijlocul secolului al XIX-lea acest nume corespundea pe deplin muzeului.

Cu toate acestea, in 1852, Nicolae I a ordonat deschiderea Ermitajului pentru toti care vor sa-l viziteze. In acest scop, cladirea “Noului Ermitaj” a fost construita special. De asemenea, in aceasta perioada, datorita omului de arta A.I. Somov, au inceput sa apara colectii cu operele pictorilor rusi.

Atractiile muzeului

Una dintre atractiile Complexului Principal al Muzeului este astazi Scara Jordan, care duce de la hol pan la etajul al doilea la salile muzeului.

Cele mai multe dintre salile Ermitajului au propriile sale nume, de exemplu, Sala Petrovski, Sala Armelor, Sala Sf. Gheorghe, Galeria Militara din 1812, Sala Malachite si multe altele. In fiecare an, de Ziua Sf. Ecaterina (7 decembrie), Ermitaj sarbatoreste ziua fondarii muzeului.

Muzeul Hermitage din St. Petersburg

Pe malul stang al fluviului Neva se afla Palatul de Iarna (1754-1762), Micul Ermitaj (1764-1775), Marele (sau Vechiul) Ermitaj (1771-1787), Noul Ermitaj (1839-1851) si Teatrul Ermitajului (1783-1789). Aceste cinci edificii, realizate intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, in ciuda faptului ca sunt diferite din punct de vedere stilistic, constituie impreuna un ansamblu unitar, scrinul somptuos al uneia dintre cele mai valoroase si mai mari colectii de arta figurativa si aplicata.

Colectia este impartita in opt sectiuni, dedicate civilizatiilor preistorice, culturii si artei orientale, lumii antice si Rusiei, artei Europei occidentale (impartita in alte doua departamente), precum si numismaticii.

Colectiile Muzeului Ermitaj

Muzeul Ermitaj in interior este o capodopera de nedescris, este cel mai important obiectiv turistic din Sankt-Petersburg si este mandria acestui oras. In Muzeul Ermitaj opere de arta gasesti facand doar primii pasi pe teritoriul acestuia.

pictura de da vinci

Puteti gasi aici picturi de orice fel, din o multime de tari si orase! Picturi din Franta, Italia, Flandra. Lucrari din Egipt, Grecia Antica sau Japonia. Ca si in cazul Muzeului Luvrue, ar fi nevoie de cateva zile pentru a vedea toate colectiile muzeului. Conform unor calcule, pentru a vizita Muzeul Hermitage in intregime, avem nevoie de mai mult de 8 ani!

Cele mai remarcabile piese de arta ale Muzeului Ermitaj le gasiti in urmatoarele sali si camere: Scara Jourdain, Camera Pavilionului, Locuintele lui Raphael, Sala mica de lampi italiene, Galeria de Razboi din 1812.

Preturile

Te-am intrigat, nu? Am pregatit pentru tine si lista de preturi, care cu siguranta iti va fi de ajutor:

Achizitionarea de bilete la intrarea muzeului

700 de ruble / ~45 RON – bilet de intrare la complexul principal al muzeului si obiective separate (Complexul principal al muzeelor, sediul general, Palatul de iarna Peter I, Palatul Mensikov, Muzeul fabricii de portelan imperial)

400 ruble / ~ 25 RON – bilet de intrare la Complexul Principal al Muzeului si obiective separate (Complexul Muzeal Principal, Sediul Principal, Palatul de Iarna al lui Peter I)

Pentru cetatenii Federatiei Ruse si Republicii Belaruse (este necesar sa se prezinte un document care certifica cetatenia).

300 ruble / ~ 20 RON – bilet de intrare la unul dintre obiectele separate ale Ermitajului:
– Palatul de iarna al lui Peter I,
– Palatul Menshikov,
– Muzeul fabricii de portelan imperial,
– Centrul de restaurare si depozitare “Old Village” (vizitati numai cu un tur de rezervare).

A treia joi a fiecarei luni este ziua de intrare gratuita in muzeu pentru toate categoriile de vizitatori, insa nu recomandam sa vizitati Ermitajul in acea zi, pentru ca va trebui sa astepti foarte mult pentru a obtine biletele gratuite, iar obiectivul turistic e arhiplin.

Achizitionarea biletelor online

Va sfatuim sa cumparati biletele on-line de pe site-ul oficial al muzeului. Astfel, veti evita randurile la cumpararea biletelor in ziua vizitei si veti avea mai mult timp pentru a savura capodoperele din muzeu.

Puteti cumpara biletele on-line aici.

730 de ruble / ~ 47 RON – bilet de intrare la complexul principal al muzeului si sediul general, care opereaza o zi.

1020 ruble / ~ 65 RON – bilet de intrare la Complexul principal al Muzeului si complexele expozitionale (sediul general, Palatul de iarna al lui Peter I, Palatul Mensikov, Muzeul fabricii de portelan imperial), valabil timp de doua zile.

Biletul cumparat online este valabil 180 de zile de la data comenzii.

Gratuit: copii de varsta prescolara si scolara, studenti ai institutiilor de invatamant, studenti indiferent de cetatenie, pensionari (doar cetateni ai Rusiei)

In sezonul de varf, din mai pana in septembrie, marti este ziua in care vizitatorii sunt cei mai numerosi, in special grupuri. Exista doua motive. Luni Ermitajul este inchis, iar majoritatea nu cunosc aceasta informatie, revenind a doua zi. Tot in zilele de marti, Muzeul Rusiei si Palatul Ecaterina sunt inchise.

Cele mai bune zile pentru vizita sunt joi sau miercuri dupa-amiaza. Per total, prezenta scade dupa ora 16:00. Intr-adevar, grupurile care se afla la St. Petersburg intr-o calatorie organizata vin sa viziteze muzeul dimineata sau, cel putin, pana la orele 14:00.

Muzeul Ermitaj: Programul de lucru

  • Marti, joi, sambata, duminica: deschis de la 10:30 la 18:00;
  • Miercuri, vineri: deschis de la 10:30 la 21:00;
  • Inchis in zilele de luni;

Totodata, mentionam sa fiti atenti la zilele de sarbatoare din Rusia, in care Hermitage este inchis. Cum ar fi: 1 si 9 mai.

Cum sa gasesc muzeul?

Muzeul Ermitaj pe Mapa

Daca te intrebi cum vei gasi muzeul, uite cateva “indicii” utile, care te vor ajuta sa te orientezi:

Muzeul Hermitage este situat in centrul istoric al orasului Sankt-Petersburg. Una dintre cele doua fatade principale ale muzeului sunt vis-a-vis de Neva si Cetatea Petru si Pavel, cealalta are vedere spre Piata Palatului. In plus, Bulevardul Neva (Nevsky Prospekt), artera principala a orasului, duce la el. Deci, nu exista nici o indoiala, veti gasi muzeul cu usurinta.

Cu siguranta trebuie sa vizitezi acest muzeu daca planifici o vacanta turistica la Sankt-Petersburg! Muzeul Ermitaj te va uimi din prima si te va lasa cu niste amintiri de neuitat. Speram ca vei avea o vacanta remarcabila si nu uita sa te folosesti de sfaturile din acest articol pentru a avea o vizita cat mai frumoasa si fara grji!

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg [Ghid pentru turisti]
5 (100%) 1 vote