Noptile Albe din Sankt Petersburg in 2019

Noptile Albe din Sankt Petersburg in 2019

Anual, Sankt Petersburg este vizitat de mai mult de 8 milioane de turisti. Majoritatea viziteaza orasul in perioada fenomenului cunoscut sub numele “Noptile albe din Sankt Petersburg”.

Ce inseamna “noptile albe”?

Pe scurt, aceasta este perioada cand soarele dispare de pe orizont pentru un timp foarte scurt, din cauza aceasta, afara este mereu luminos.

De ce noptile albe au loc in Sankt Petersburg?

La inceputul verii, la latitudinile mai sus de 60 de grade, soarele dispare de pe linia orizontului doar la 6 grade. Aceasta pozitie a soarelui se numeste “apus civil”, cerul ramane luminos pentru cea mai mare parte a noptii. Datorita pozitionarii orasului St. Petersburg, acesta este unul din locurile perfecte pentru a urmari acest fenomen minunat.

Pe langa Sankt Petersburg in Rusia, fenomenul noptilor albe poate fi observat in: Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Canada si Alaska (SUA).

Sankt Petersburg in perioada noptilor albe

Noptile albe in Sankt Petersburg

Noptile albe in Sankt Petersburg este perioada perfecta de a vizita orasul. Milioane de turisti aleg sa viziteze orasul anume in luna iunie, pentru a se plimba pe malul raului Neva, a vedea faimoasele poduri ridicandu-se si pentru a se plimba cu corabia pe raul care, in aceasta perioada, este mereu luminos.

Pentru iubitorii de fotografie aceasta este cea mai favorabila perioada pentru a imortaliza momente fascinante. Cele mai bune poze se fac cu lumina naturala, deci Sankt Petersburg in iunie este orasul perfect pentru fotografi.

Pentru ca aceasta perioada este atat de populara, orasul se umple cu turisti. Hotelele pentru luna Iunie se broneaza, de obicei, din ianuarie. Preturile, respectiv, sunt cu mult mai mari comparativ cu alte perioade ale anului. Pentru cei care nu au bronat hotelul din timp, preturile sunt usturatoare, iar alegerea nu este atat de mare pentru ca majoritatea hotelelor sunt deja pline.

Cand au loc noptile albe in Sankt Petersburg?

Deoarece acesta este un fenomen natural, este greu de stabilit o perioada neschimbata pentru fiecare an.

Inceputul

Ca fenomen cultural, noptile albe incep traditional dupa ziua orasului, care se serbeaza pe 27 mai. In aceasta perioada, soarele se ascunde dupa orizont la 9 grade. De la data de 11 Iunie, noptile albe incep oficial.

Durata noptilor albe

Apogeul noptilor albe are loc in ultimele trei saptamani din Iunie. Cea mai lunga noapte este cea dintre 21 si 22 Iunie. Aceasta noapte dureaza, de obicei, doar 5 ore si 12 minute.

Cand se termina?

Dupa 2 Iulie, perioada oficiala a noptilor albe in St. Petersburg se incheie. Pana la data de 16-17 iulie, insa, perioada de noapte nu este atat de lunga.

Ocupatii pentru turisti in perioada noptilor albe in Sankt Petersburg

Sankt Petersburg in perioada noptilor albe

In aceasta perioada, Sankt Petersburg devine un loc magic si incredibil de frumos. Aceasta perioada este perfecta pentru plimbari nocturne prin oras, pentru a vedea arhitectura minunata a cladirilor tariste la lumina naturala.

 • Plimbarea pe strazile St. Petersburg-ului poate incepe din orice loc din centrul orasului. Planificati plimbarea in asa fel, incat sa treceti pe langa cele mai faimoase cladiri si obiective turistice din oras: Gradina de Vara, Palatul Mihailov, Catedrala Kazan, malul Nevei.
 • Plimbarea cu vaporul pe Neva de noapte, in perioada noptilor albe, este sansa perfecta de a vedea orasul luminos de pe apa si de a trece pe sub podurile ridicate.
 • Acoperisurile orasului – cel mai romantic loc pentru aceasta perioada. Unele blocuri de locuit ofera un peisaj de neuitat, perfect pentru fotografii memorabile a St. Petersburg-ului luminos noaptea.

Festivaluri si sarbatori

In perioada noptilor albe, Sankt Petersburg gazduieste o multime de sarbator, festivaluri si alte evenimente culturale care cu siguranta vor fi interesante oricarui turist. Unele evenimente au loc in locuri publice, cu intrare gratuita. Pentru unele evenimente va trebui sa cumparati bilete din timp.

 • Ziua orasului se sarbatoreste in fiecare an la data de 27 mai. Inainte de ziua orasului, se organizeaza numeroase evenimente in muzeele si teatrele din oras, care incep cu cateva zile inainte. Ceremonia oficiala de Ziua Orasului are loc la monumentul fondatorului orasului, iar pe “Nevskyi Prospekt”, are loc o parada costumata. Seara, in Piata Palatului, canta muzica clasica pentru toti doritorii. Sarbatoarea se incheie cu un foc de artificii in cinstea orasului si a locuitorilor acestuia.
 • Festivalul “Stelele Noptilor Albe” se organizeaza in fiecare an la sfarsitul lunii Mai. In aceasta perioada se organizeaza o multime de evenimente culturale cum ar fi: opere, concerte de ansamble si orchestre si show-uri de balet. Acestea au loc in cadrul teatrului “Mariinskyi” pana la sfarsitul lunii Iulie.
 • Festivalul de jazz “Swing-ul nopilor albe” incepe la sfarsitul lunii Iunie. Cantareti jazz din toate colturile lumii vin la Sankt Petersburg pentru a participa la acest festival. Ultimul concert are loc in aer liber, la “Ploshad Iskustv” in fata Muzeului Rusesc.

Obiective turistice traditionale

Noptile albe in St. Petersburg Filmate

Daca tot va aflati in Sankt Petersburg, ar fi pacat sa nu vizitati cel putin cateva dintre faimoasele obiectivele culturale ale orasului, care sunt deschise in timpul zilei.

 • Palatele si parcurile din afara orasului: “Tsarskoe Selo” – satul lui Pushkin, Palatul si Gradinile Peterhof, Pavlov si Gatchiny
 • Orasul militar Kronstadt cu catedrala maritima si forturi din perioada Petrov
 • Vyborg – orasul medieval cu arhitectura europeana
 • Catedralele faimoase: Kazanskiy, Isaakievskiy, Smolnyi
 • Muzeele: Ermitaj, Muzeul Rusesc, Kunstkamera si multe altele, inclusiv muzee de arta contemporana.
 • Corabiile-muzee, parcate pe malurile Nevei: cruiser-ul Aurora, spargatorul de gheata “Krasin”, submarina C-189.

In ce orase Rusesti mai au loc noptile albe?

Multe orase din Rusia sunt situate la Nord de latitudinea 60 grade, dupa care se poate observa fenomenul noptilor albe. Aceste orase nu sunt la fel de populare ca Sankt Petersburg, insa in unele din ele fenomenul se poate observa chiar mai bine ca in capitala culturala a Rusiei.

 • Noviy Urengoy
 • Severodvinsk
 • Arhangelsk
 • Noyabrsk
 • Yakutsk
 • Petrozavodsk
 • Yakutsk
 • Khanty-Mansyisk
 • Vyborg
 • Magadan

Noptile Albe din Sankt Petersburg in 2019
5 (100%) 1 vote