10 Atractii si Obiective Turistice in Sankt Petersburg

10 Atractii si Obiective Turistice in Sankt Petersburg

Bulevardul Nevsky din Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este un oras bogat in obiective turistice pentru toate gusturile, incepand cu iubitorii de natura ce se pot bucura de o priveliste uimitoare a raului Neva si continuand cu cei ce admira comorile arhitecturale unice.

O buna perioada de timp orasul era cunoscut ca Leningrad, insa initial acesta a fost numit in cinstea lui Simon Petru – Petrograd. In centru, dar si in sectoarele alaturate lui, puteti face excursii ca sa va familiarizati cu strazile maietuoase si canalele intortocheate.

Pe langa aceasta, puteti vizita numeroasele destinatii pline de istorie, care desi nu impresioneaza prin vechime, abunda in influente straine care se pliaza perfect pe artistismul clasic rusesc. Sankt Petersburg apare in 1703, cand Tarul Petru cel Mare fondeaza orasul. Astazi, detine al doilea lor ca marime in Rusia si este de unii numit “Capitala Nordica”.

In continuare, va propunem cateva atractii turistice din Sankt Petersburg, Rusia, pe care va incurajam sa le luati in calcul daca planificati o escapada in acest oras vestit in intreaga lume.

1. Muzeul Ermitaj (Palatul de Iarna)

Muzeul Ermitaj

Primul obiectiv turistic este si cel mai cunoscut la nivel international, fiind protejat si de UNESCO. Acesta reprezinta cu adevarat luxul rusesc in toata splendoarea lui – o cladire imensa si impunatoare.

Initial construit ca si resedinta de Iarna a lui Petru cel Mare, in prezent este deschis turistilor ca muzeu ce contine obiecte de arta inspirate din cultura vest-europeana. Personalitatea care a contribuit cel mai mult la acest muzeu a fost Ecaterina cea Mare. Imparateasa Rusiei a deschis muzeul publicului larg in 1852, desi fusese fondat in 1764.

Primele colectii fusera expuse in aripa “greaca”, iar ulterior s-au adus multe alte opere din occident. Se considera a fi cel mai vizitat punct turistic din Sankt Petersburg, deoarece gazduieste anul nimin 3 mln turisti. In prezent sunt expuse peste 60 de mii de opere de arta si continua sa fie aduse. Are mai multe aripi, mai multe colectii si peste o mie de sali, intrucat are si opere care dateaza din antichitate.

Colectiile lui pot fi comparate cu cele din Luvru sau alte muzee de talie internationala. Muzeul contine chiar si opere faimoase, ale pictorilor Leonardo da Vinci, Pablo Picasso si altii. La momentul dat, complexul de cladiri numit Ermitaj este de 3 ori mai mare decat era la inceput, fiind inital numit micul Ermitaj. Primul palat (Palatul de Iarna) a fost construit in 1711, iar ulterior apar celelalte parti. Muzeul este aparat de multi oameni instruiti, deoarce contine si multe obiecte de aur ce dateaza din secolele trecute si sunt extrem de valoase, atat financiar, cat si istoric. Astfel, merita cu desavarsite vizitat acest muzeu ce este fata culturii rusesti, contine arta preistorica, antica, orientala, occidentala, si desigur, rusa.

Vezi lista de excursii si activitati pentru turisti la Muzeul Ermitaj aici.

2. Palatul de vara

Palatul de vara din Sankt Petersburg

Aceasta atractie turistica isi trage radacinile pe timpul domniei lui Petru cel Mare, de altfel ca si majoritatea locurilor din acest oras. Palatul de Vara, insa, este cel mai vechi dintre toate Palatele pentru care este vestit Sankt Petersburgul.

Considerata cea mai frumoasa cladire, mai este cunoscuta si sub numele Palatul Rastrelli. Arhitectul care a planificat Palatul este cu acelasi nume. Constructia s-a desavarsit in 1744, iar stilul pe care il reprezinta este baroc. Palatul a fost ridicat la comanda Imparatesei Elizaveta, care a domnit la tronul Rusiei din 1741. La suprafata pare intial o cladire nu prea mare, care nu se compara cu altele, insa contine in interior tocmai 160 camere si chiar numeroase opere de arta. In jurul cladirii puteti vedea o biserica si o cascada incredibila cu fantani.

Totusi, acest palat s-a deteriorat enorm cu timpul, deoarece nimeni nu s-a ingrijit de acesta. Ulterior, acesta este inlocuit de tarul Pavel. Dar totusi Palatul de Vara ramane a fi unul dintre cele mai importante resedinte istorice ale Rusiei.

3. Palatul si Gradinile din Peterhof

Palatul Peterhof din Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este vestit pentru resedintele imperiale ce nu neaparat se afla in centrul orasului, dar cu singuranta trebuie vizitate in una dintre zilele de sedere acolo. Majoritatea resedintelor, inclusiv aceasta, fac parte din patrimoniul national, dar si universal, fiind protejate de UNESCO.

A fost construit pe timpul lui Petru cel Mare, adica in secolul al XVIII-lea. Scopul tarului a fost sa investeasca intr-un teritoriu cu zeci de palate, care sa concurezeze chiar si cu Versailles din Franta. Marea atractiei din acea zona este Palatul Peterhof (construit intre 1714 si 1721), dar si alte locuri mici care starnesc interesul.

In aceasta zona turistii se pot plimba si admira 3 parcuri bine planificate, in stil englezesc. In general, atractia principala a Peterhofului este Mare Cascada, in centrul careia se afla fantana lui Samson. Daca tot sunteti in Peterhof, puteti de asemenea vizita “Tarskoe selo” si scoala unde si-a facut studiile faiomosul scriitor Alexandr Sergheevici Pushkin. Aceasta localitate a suferit mult in timpul Razboiului al Doilea Mondial, deoarece a fost atacat de dinamite, si timp de 60 ani au fost restituite mai multe parti. Datorita pastrarii bune a elementelor istorice, puteti afla multe despre trecutul multor personalitati marcante, precum scriitorul Pushkin.

Se afla la 25 km vest de Sankt Petersburg si puteti ajunge adresandu-va la ghizii locali care cu siguranta va vor oferi o mana de ajutor, iar transportul este usor de gasit.

4. Fortareata Petru si Paul

Fortareata Petru si Paul din Sankt Petersburg

Pozitia centrala a Fortaretii atrage multi turisti, insa putini cunosc ca initial aceasta a avut rol de temnita pentru detinuti politici. Constructia acesteia a avut locintre anii 1714 si 1718, arhitectul responsabil fiind Domenico Trezzini.

Vizitand Fortareata, puteti observa arhitectura interesanta a zidului, dar puteti totodata admira o impresionanta priveliste a raului Neva. Aceasta a fost construita cu scopul de a pazi tara de atacurile suedeze, intrucat perioada era impanzita de razboaie crancene pe care le purta Petru cel mare.

Materialele folosite la constructia acestui obiectiv turistic au fost diverse tipuri de piatra, iar ulterior granit. Curios este faptul ca fortareata ce a devenit o inchisoare a servit drept temnita pentru multe personalitati bine cunoscute, dar si fiul lui Petru cel Mare!

Alti oameni celebri ce au fost inchisi acolo au fost fratele lui Lenin si sciitorul Fyodor Dostoevsky, autorul romanului “Idiotul”. Aceasta se numara printre monumentele care au suferit enorm in timpul Razboielor Mondiale, insa dupa aceea a fost posibila restaurarea ei completa. In apropiere de fortareata, turistii pot admira podul Sf Ioan si chiar trece peste el.

Vezi lista de excursii si activitati interesante la Fortareata Petru si Paul aici.

5. Biserica Invierii

Biserica Invierii Sankt Petersburg

Una dintre cele mai vizitate Catedrale din intreaga Rusie, Biserica Invierii se inalta in secolul al XIX-lea si este planfiicata in stil clasic rus, ornamentata cu mozaicuri si domuri specifice. Aceasta, insa, apare in unele surse ca “Biserica pe Sangele Varsat” si tot aceasta este traducerea mot-a-mot. Capodopera a fost construita in cinstea tarului rus Alexandru al II-lea. Locul in care sta acum cladirea este unul cu trecut tragic – exact acolo a fost asasinat tarul mentionat mai sus, de aici si ii vine numele.

Constructia incepe in anul 1883, la comanda fiului tarului asasinat, Alexandru al III-lea. Fiind foarte complexa din punct de vedere arhitectural, biserica este finalizata in 1907, ceea ce nu reprezinta o perioada prea lunga, dar nici prea scurta. Ceea ce o face deosebita se datoreaza arhitectului Alfred Alexandrovich Parland.

In mare parte, cladirile din Sankt Petersburg se asociaza cu stilul neo-clasic si baroc insa aceasta are un specific aparte. Exteriorul poate fi uneori asemanat cu cel al Catedralei Sfantului Vasile din Moscova, deoarece ambele refleca de minun stilul rus inconfundabil. Doar dupa 10 ani dupa finalizarea ei, in istoria Rusiei s-a intamplat un evenimente bine cunoscut – Revolutia, iar Biserica a fost jefuita si afectata. Restaurarea este inceputa ulterior si dureaza pana in 1997, iar in prezent aceasta este una dintre cele mai faimoase atractii turistice din Sankt Petersburg.

Totodata, alaturat se afla raul Neva si puteti face fotografii inspirate, astfel incat sa le vedeti pe amandoua. Desi anul trecut aceasta se afla in reconstructie, anul acesta este o placere de vizitat, mai ales ca se afla in inima Sankt Petersburgului.

6. Calaretul de Bronz

Statuia lui Petru I in Sankt Petersburg

Aceasta este denumirea intalnita cel mai des care i se ofera acestui monument. In realitate, ne referim la Statuia lui Petru cel Mare, care a fost fondatorul orasului Sankt Petersburg, cel care a contribuit enorm la ridicarea orasului la rang international prin arta si arhitectura.

Acesta a fost un cadou adus de catre Ecaterina cea Mare predecesorului ei. Sculptorul care a faruit aceasta statuie este Etienne Maurice Falconet, de origine franceza. Capodopera este realizata intre ani 1768 si 1782. De admirat sunt detaliile cu care sculptorul reda miscarea calului, dupa lungi observari, intrucat putini artisti pot reusi asa maiestrie. Totodata, un lucru curios despre acest monument este ca piedestalul este facut dintr-o bucata masiva de granit rosu ce de departe se asociaza cu o bucata de stanca de pe munti. Greautatea lui este enorma – 1500 tone- fiind cea mai grea piatra transportata de oameni dintr-un loc in altul in intreaga istorie a Rusiei. Acest lucru a fost inevitabil, dar a durat peste 9 luni.

Este un lucru de admirat, intrucat a fost transportata doar cu forta oamenilor la departare de 6 km! Ulterior aceasta a mai fost transportata peste raul Neva, unde ulterior a si ramas pana in prezent. Un monument impresionant si unul dintre cele mai populare obiective turistice in Sankt Petersburg merita cu desarvarsire vazut si fotografiat.

7. Muzeul Rus de Stat

Muzeul Rus din Sankt Petersburg

Este fondat de Imparatul Nicolae al II-lea si este in prezent considerat fiind prima cladire de asa importanta artistica pentru Rusia. Constructia a avut loc in secolul XIX-lea, fiind plaificat ca sa devina un muzeu de arta care se ridica la standardele occidentale. Ridicarea acestui muzeu a fost ideea Imparatului, intrucat el a observat lipsa unui muzeu care sa adune intr-un anumit loc opere de arta ale artistilor locali. Astfel, timp de decenii toate capodoperele reprezentative, indiferent de tehnica, au fost aduse din mai multe muzee in acesta – Rus de Stat.

Sutele de opere din prezent provin si de peste hotarele tarii. Cunoastem deja ca Sankt Petersburgul abunda in palate. Ei bine, si acest muzeu este inconjurat de 3 dintre cele mai frumoase. Palatul Mikhailovsky se considera ca adaposteste cele mai multe opere de arta ale colectiei, fiind si cel mai vestit ca monument arhitectural deosebit. Arhitectul ce l-a proiectat a fost Carlo Rossi, iar constructia a avut loc intre anii 1819 si 1825.

Este unul dintre putinele obiective turistice care nu au suferit prea mult de atunci pana in prezent. Multe elemente sunt si acum la fel cum au fost la inceput, precum mobilierul si exteriorul. Vizitand muzeul, puteti observa ca toate operele sunt amplasate dupa anii in care au fost pictate sau sculptate.

Toti vizitatorii raman impresionati dupa ce vad colectia de tablouri regale. Dupa cum cunoastem, regii si imparatii Rusiei lasau intotdeuna relicve artistice. Muzeul este deschis in mod obisnuit si asteapta turisti inarmati cu rabdare si dragoste pentru frumos.

8. Catedrala Sfantului Isaac

Catedrala Sfantului Isaac din Sankt Petersburg

Precum am mentionat initial, orasul Sankt Petersburg este celebru pentru numeroasele lui palate si catedrale, printre care se numara si cea a Sfantului Isaac. Aceasta a fost construita in secolul al XIX-lea si arhitectul care a planificat-o a fost August Montferrand. Aceasta este un simbol de vaza al orasului si poate fi observata de la zeci de km departare.

Rusii tin foarte mult la aceasta cladire, are o importante religioasa mare. O coincidenta poate fi considerat faptul ca ziua in care este sarbatorit acest Sfant coincide cu ziua in care a fost nascut tarul rus Petru cel Mare. Astfel putem explica provinienta numelui. Inainte de a fi fondat orasul Sankt Petersburg, aici deja este construita o micuta biserica de lemn ce putea adoposti un numar limitat de enoriasi. A urmat o perioada complicata pentru Rusia – razboiele cu Napoleon, iata de ce constructia Catedralei nu a fost o prioritate. Insa cativa ani mai tarziu constructia acesteia este inceputa, mai cu seama in 1818.

Tehnica utilizata de arhitect este una impresionata, inspirata din Italia, si anume plasarea sub nivelul pamantului a multor stalpi de lemn pentru a putea sustine cladirea. Pe alocuri, Catedrala Sfantului Isaac aminteste de un stil grecesc antic, deoarece contine multe coloane si multe sculpturi. Este nu in ultimul rand o intruchipare a luxului rusesc, deoarece s-a investit enorm in cele mai scumpe materiale posibile, in deosebi in zecile de tipuri de marmura scumpa.

De asemenea, capodopera arhitecturala a fost decorata cu pietre pretioase. Investitiile in aceasta catedrala au fost de 10 ori mai mult decat banii pentru Palatul de Iarna, deci merita intr-adevar vazuta cu ochii proprii.

Vezi oferte speciale pentru excursii ghidate la Catedrala Sf. Isaac.

9. Bulevardul Nevsky

Bulevardul Nevsky din Sankt Petersburg

Supranumit si cel mai cunoscut bulevard al Rusiei, acesta este cunoscut pentru o arhitectura unica si trecutul lui glorios, intrucat multe personalitati marcante au trait acolo. In prezent, strada enorma combina atat elemente vechi si monumente istorice, dar si hoteluri, magazine, deschise pentru turisti curiosi. Numele initial al bulevardului a fost Drumul Marii Perspective, iar arhitectul care a pus bazele planului lui – Alexandre Jean Baptiste LeBlond, de origine franceza.

Bulevardul este initial planificat pe timpul domniei lui Petru cel Mare, aproximativ in 1718. Primii ani, insa, acesta nu s-a bucurat de succes. Deseori aveau loc inundatii. Cu timpul, arhitectura avansa si aici au inceput sa fie ridicate unele dintre cele mai valoroase cladiri din intreaga tara. Un fapt curios este ca numele bulevardului provine de la un erou rus din secolul al XIII-lea – Alexander Nevsky.

Actualmente, ramasitele lui se afla intru-unul dintre capetele bulevardului, intr- manastire. Bulevardul a devenit atat de popular, intrucat se considera o mandrie daca detineai proprietati acolo si tot mai multi isi doreau sa se mute cu traiul. Personalitati marcante ce au locuit pe Nevsky Prospekt, printre care scriitorul Nikolai Gogol si compozitorul Peter Ilyich Tchaikovsky, au investit fara regret in traiul de acolo. Unele cladiri de pe bulevard sunt construite in stil Art Nouveau, pe cand altele au o fatada cu niste coloane imense. Bulevardul merita de vizitat si chiar, de ce nu, de stat intr-un hotel pe acesta, cu vedere impresionanta.

10. Palatul Yusupov

Palatul Yusupov din St. Petersburg

Unul dintre cele mai importante Palate, pe langa cele mentionate mai sus, este Palatul Yusupov. Acesta mai apare in unele surse sub denumirea de Moika, inspirata fiind din denumirea raului din apropiere. Este o relicva lasata de faimoasa familie Yusupov, bine cunoscuta in randurile elitei rusesti de alta data. Constructia acestuia a inceput in 1717, insa acesta devine proprietatea familiei in cauza abia dupa un secol, in 1830. Multe generatii ale familiei au locuit acolo, insa doar pe parcursul unui secol, deoarece in anul 1917 acest palat devine proprietatea bolsevicilor, in urma loviturii de stat din timpul al doilea razboi mondial.

Palatul este mai cu seama admirat pentru interiorul bogat, decorul iesit din comun si luxul evident. Majoritatea detaliilor au fost pastrate bine si au ramas intacte de la constructie pana in zilele noastre. Cladirea mai este cunoscuta, mai ales printre copiii rusi, datoria legendei care spune ca aici a fost omorat un calugar pe nume Rasputin. Legenda spune ca el a fost ademenit de Palat si otravit, apoi ucis. Ulterior, corpul lui a fost identificat in raul Neva, dar ucigasul nu a fost pedepsit, in mod suprinzator. Vizitand acest Palat, puteti admira asa zice documente si relicve ce dateaza de pe timpul acestui omor enigmatic.

Credem ca toate aceste atractii si obiective turistice din Sankt Petersburg v-au convins sa faceti o vizita in acest oras cu trecut intrigant. Suntem siguri ca Sankt Petersburg, “capitala culturala” a Rusiei, va va impresiona atat prin amprenta istorica si artistica, dar si prin viata “vie” a unui oras ce a gazduit numeroase personalitati marcante.

10 Atractii si Obiective Turistice in Sankt Petersburg
5 (100%) 1 vote