Palatul si gradinile Peterhof din Sankt Petersburg

Palatul si gradinile Peterhof din Sankt Petersburg

Palatul Peterhof este o serie de palate si gradini situate in Peterhof, Sankt-Petersburg, Rusia, construite de Petru cel Mare ca raspuns direct la Palatul de la Versailles de catre Louis XIV al Frantei. Destinat initial in anul 1709 pentru locuire, Petru cel Mare a cautat sa extinda proprietatea ca urmare a vizitei sale la curtea regala franceză din 1717, inspirand porecla folosita de turisti “Versailles rus”. In perioada 1714-1728, arhitectura a fost proiectata de Domenico Trezzini, iar stilul pe care l-a angajat a devenit temelia stilului baroc Petrine, favorizat in Sankt Petersburg. De asemenea, in 1714, Jean-Baptiste Alexandre Le Blond a proiectat gradinile, ales probabil datorita colaborarilor sale anterioare cu impresionantul din Versailles Andre Le Notre. Francesco Bartolomeo Rastrelli a finalizat o extindere din 1747-1756 pentru Elizabeth de Rusia. Palatul-ansamblu impreuna cu centrul orasului este recunoscut ca un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Gradinile Peterhof din Sankt Petersburg

Gradinile Peterhof din Sankt Petersburg

Trasatura naturala dominanta a lui Peterhof este un bluf de 16 m, situat la mai putin de 100 m de tarm. Gradina inferioară (Nizni Sad), la 1.02 km², care cuprinde cea mai mare parte a suprafeței de teren a lui Peterhof, este limitata intre aceast bluf si tarm, care se intinde spre est si spre vest pentru aproximativ 200 m. Majoritatea fantanilor lui Peterhof sunt cuprinse aici, precum si mai multe palate mici si anexe. La est de Gradinile de Jos se afla Parcul Alexandria cu structuri gotice de renastere din secolul al XIX-lea, cum ar fi Kapella.

In fața bluff-ului, aproape de mijlocul Gradinilor de Jos, se afla Grand Palace (Bolshoi Dvorets). Dincolo de sud este gradina superioara relativ mica (Verhnyy Sad). Pe fața bluffului de sub palat se afla Grand Cascade (Bolshoi Kaskad). Acesta si Marele Palat sunt elementul central al intregului complex. La picior se incepe Canalul Marii (Morskoi Kanal), una dintre cele mai extinse ape hidrografice din perioada barocului, care bisecteaza Gradinile de Jos.

Gradina inferioara este proiectata in stilul formal al gradinilor aristocratice franceze din secolul al XVII-lea. Desi multi copaci au imbatranit, in ultimii ani a fost reluata formarea oficiala de-a lungul numeroaselor alee, pentru a restabili aspectul original al gradinii. Numeroasele fantani situate aici prezinta un grad neobisnuit de creativitate. Unul dintre cele mai notabile modele este intitulat “Soarele”. Un jet de apa radiaza soarele si de la marginea lui creează o imagine a razelor soarelui, iar intreaga structura se roteste pe o axa verticala, astfel incat directia in care se confrunta soarele se schimba în mod constant.

Aceeasi cacealma care ofera un cadru pentru Grand Cascade gazduieste alte doua cascade foarte diferite. La vest de Marele Palat se afla Muntele de Aur (Zolotaya gora), decorat cu statuie de marmura, care contrasteaza cu figurile de aur rasfatate ale Marii Cascade. La est se afla sahul muntelui, un sant larg, a carui suprafata este alb-negru ca o tabla de sah. Cele mai importante fantani din Peterhof sunt “Adam” si “Eva”. Acestea ocupa pozitii simetrice de fiecare parte a Canalului de Mare, fiecare in conjunctie cu opt carari.

Cel mai mare dintre palatele lui Peterhof arata cu adevarat impresionant atunci cand este vazut din gradinile inferioare sau superioare, dar de fapt este destul de ingust si nu prea mare. Din cele aproximativ treizeci de camere, mai merită mentionate cateva.

Sala Chesma este decorata cu douasprezece mari tablouri ale bataliei de la Chesma, o victorie navala uimitoare a razboiului ruso-turc, între anii 1768-1774. Acestea au fost pictate intre 1771 și 1773 de catre artistul german Jacob Philipp Hackert. Primele sale interpretari ale marilor scene de lupta au fost criticate de catre martori ca nu aratand realist efectul navelor care explodeaza – cherestele zburatoare, flacarile mari, fumul si mingile de foc. Catherine II a asistat artistul prin explozia unei fregate in portul Livorno, Italia, in folosul lui Hackert, care nu a vazut niciodata o lupta navala. De asemenea, Hackert nu a cercetat pozitiile reale ale fortelor rusesti si turcesti in timpul bataliei, astfel incat scenele descrise sunt oarecum fanteziste, dar transmit in mod eficient drama si distrugerea razboiului naval.

Cabinetele din China de Est si de Vest au fost decorate intre 1766 si 1769 pentru a expune obiecte de arta decorativa importate din Est. Peretii au fost decorati cu imitatii de modele orientale de catre mesteri rusi si au fost atarnati cu picturi peisagistice din China in lac si galben. O alta camera, amplasata in centrul palatului, poarta numele Sala de Imagini. Peretii sai sunt aproape in intregime acoperiti de o serie de 368 de picturi, in special de femei imbracate in mod diferit, cu aspect diferit si chiar varsta, insa cele mai multe au fost extrase dintr-un singur model. Acestea au fost achizitionate in 1764 de vaduva artistului italian P. Rotari, care a murit la Sankt Petersburg.

Grand Palace nu este singura cladire regala istorica din Peterhof. Palatele lui Monplaisir si Marli, precum si pavilionul cunoscut sub numele de “Hermitage”, au fost ridicate in timpul constructiei initiale a lui Peterhof in timpul domniei lui Petru cel Mare. Gradinile de Jos mai contin si o sera mare, iar in Parcul Alexandrine se afla palatul lui Nicolae I.

La fel ca Gradinile de Jos, gradinile superioare contin multe fantani, distribuite intre sapte bazine largi. Amenajarea teritoriului, insa, este complet diferita; spre deosebire de Gradinile de Jos (care sunt strict geometrice), gradinile superioare nu sunt. Cateva din fantani au sculpturi curioase.

Fortele de ocupatie ale armatei germane au distrus in mare parte Peterhof. Multe dintre fantani au fost distruse, iar palatul a fost partial explodat și a fost lasat sa arda. Lucrarile de restaurare au inceput aproape imediat dupa incheierea razboiului si continua pana in prezent. Parcul inferior a fost redeschis publicului în 1945.

Numele a fost schimbat în “Petrodvorets” în 1944, ca urmare a sentimentelor si propagandei anti-germane de razboi, dar numele original a fost restaurat in 1997 de catre guvernul post-sovietic al Rusiei. In 2003, Sankt-Petersburg a sarbatorit cea de-a 300-a aniversare. Drept urmare, o mare parte din cladirea si statuia din Peterhof a fost restaurata, iar o noua lucrare aurita abunda.

“Scopul” lui Peterhof a fost sarbatoarea si pretentia de acces la Marea Baltica (in acelasi timp, Petru cel Mare se extindea si pe litoralul Marii Negre). Astfel Peterhof comemoreaza expansiunea imperiala (si modernizarea Rusiei).

Desi Palatul si gradinile Peterhof din Sankt Petersburg au un trecut sumbru, acestea si-au revenit astfel incat astazi sa arate splendid si sa insuseasca insasi beatitudinea creatiei artistice universale. Un loc superb care ar trebui neaparat vizitat!

Palatul si gradinile Peterhof din Sankt Petersburg
5 (100%) 1 vote