Top 15 Obiective si Atractii Turistice in Moscova

Top 15 Obiective si Atractii Turistice in Moscova

In Moscova obiective turistice sunt multe, toate diferite si speciale in felul sau. Moscova este una dintre cele mai mari capitale europene, care este exceptional de frumoasa si fascinanta, mai ales seara, atunci cand toate luminile se aprind pe strazile capitalei Rusiei. De aceea, recomandam sa vizitati toate obiectivele turistice ziua, cat si noaptea, pentru a descoperi un cu totul alt oras.

Tot aici, exista numeroase ramasite ale Moscovei candva imperiale si ale arhitecturii, culturii si istoriei sovietice, o sa descoperiti o arhitectura unica si irepetabila.

O curiozitate: Rusii (la fel ca si turcii) au renuntat la trecerea din primavara pana in toamna la asa numita “ora de vara”. In acest fel rusii evita adaptarea organismului locuitorilor de doua ori pe an la noul orar, odata cu modificarea orei.

15 Obiective Turistice din Moscova pe care trebuie sa le vizitezi

1. Kremlinul din Moscova

Kremlinul din Moscova

Kremlinul din Moscova este un simbol reprezentativ al puterii Rusiei, este situat chiar in inima Moscovei si reprezinta cele mai senzationale structuri arhitecturale si istorice din oras. Este un centru istoric fostificat, deosebit de important si de complex, care include patru catedrale, tot atatea palate si un zid si un numar mare de turnuri.

Pe timpuri, cum Kremlinul a fost mereu considerat un loc fortificat, acesta a gazduit dintotdeauna conducerea Rusiei, fie ca aceasta a fost tarista sau comunista.

Astazi insa, Kremlinul serveste ca rezidenta oficiala a presedintilor Federatiei Ruse, fiind perceput pe plan intenational la fel cum este perceputa si Casa Alba din Washington, care este reşedinta oficiala a tuturor presedintilor americani. De fapt, pana si site-ul oficial al Institutiei Prezidentiale a Rusiei se numeste kremlin.ru.

Comanda un tur ghidat de o ora in Kremlin aici. Sau vezi mai multe excursii si tururi speciale la Kremlin aici.

2. Piata Rosie

Piata Rosie din Moscova

In Moscova obiective turistice gasesti la tot pasul, mai ales daca alegi faimoasa Piata Rosie, ai nevoie de o zi intreaga ca sa o poti descoperi macar pe jumatate.

Piata Rosie este cea mai mare si cunoscuta iata din Moscova. Este locul din care pornesc, din toate directiile, marile strazi ale Moscovei si drumuri ale Rusiei, fiind considerata si centrul acestora. Daca te uiti de jur imprejur, banuiesti ca numele de Piata Rosie vine de la culoarea cladirilor din jur – Kremlinul e rosu, Muzeul de Istorie e caramiziu aprins, Mauseleul lui Lenin e rosu-caramiziu, chiar si in catedralalele Kazan si Sf. Vasile, rosu predomina.

Si totusi numele provine din alt cuvant – este o corupere al lui “Krasivaya ploscead” – Piata frumoasa, care de-a lungul secolelor a evoluat spre “Krasnaia ploscead” – Piata Rosie. Stati in mijlocul pietei si inchipuiti-va cum erau spanzurati aici boierii “hicleni”, cum mergeau in mars de defilare zeci de mii de soldati de 7 noiembrie sau cum a aterizat Mathias Rust in 1987 cu un mic avion particular care a pacalit mandra anti-aeriana sovietica.

Piata Rosie este principala atractie turistica a Moscovei, aici se organizeaza cele mai multe concerte, targuri traditionale, festivaluri si alte evenimente. Pe stradelele aglomerate din jurul pietei se gasesc o multime de magazine de suveniruri, in care putem descoperi traditiile, obiceiurile si obiectele specifice rusesti.

Comanda o excursie ghidata la Piata Rosie si Metroul din Moscova aici.

3. Metroul din Moscova

Metroul din Moscova

Metroul din Moscova e inaugurat in 1935, pe atunci avand o lungime totala de 11 km si oprind in 13 statii, metroul moscovit a ajuns sa aiba in prezent, nu mai putin de 203 statii si 339 km. Dar ceea ce atrage nu este lungimea kilometrilor sau numarul statiilor ci frumusetea lui – arhitectura si picturile din fiecare statie sunt realmente impresionante.

Metroul Moscovei a fost unul dintre cele mai extravagante proiecte arhitecturale ale URSS, cu intentia de a construi palate pentru oameni. Construit cand Stalin era la putere, artistii si arhitectii metroului au inceput sa proiecteze statii care urmau sa reprezinte cuvantul rusesc “svet”, ceea ce inseamna lumina si stralucire si “svetloe budushchee” – un viitor luminos. Acest proiect a fost folosit pentru a prezenta puterea tarii. Cu peretii fascinanti din marmura, tavane inalte si candelabre grandioase, multe dintre statiile de metrou din Moscova sunt asemanatoare cu palatele europene celebre. Este un obiectiv turistic din Moscova care merita de vizitat cu siguranta!

Vezi lista de excursii ghidate la metroul din Moscova aici.

4. Parcul “Gorkiy”

Parcul Gorki din Moscova

Parcurile si gradinile Moscovei merita cu siguranta de vizitat, întrucat Moscova este un oras foarte verde.

Parcurile si gradinile din frumoasa capitala a Rusiei sunt adevaratii plamani ai orasului, iar aerul este permanent purifiat. Atat rusii cat si turistii straini umplu sezon dupa sezon aceste zone verzi, in cautare de relaxare, aer curat si liniste.

Cel mai renumit parc este Parcul “Gorkiy” , despre care canta artistii locali, dar si internationali. Este atat de celebru datorita frumusetii nemaipomenite a faimoaselor alei, pentru obiectele de arta care se afla chiar in parc, cum ar fi: statui si sculpturi celebre, cafenelele specifice si locurile de relaxare. O atractie este si faptul ca vara, ne putem bucura de cinema in parc, iar iarna de patinoar, ambele in aer liber !

Asa ca va sfatuim sa-i ascultati pe celebra formatie “The Scorpions”, care canta intr-o piesa:

“Follow the Moskow, down to Gorkiy park,
Listening to the wind of change”

5. Catedrala Sfantul Vasile

Catedrala Sf. Vasile

Construită de Ivan cel Groaznic in 1560, biserica Sf. Vasile se mandreste cu noua domuri diferite si este una dintre cele mai vizitate biserici din cele 600 la număr care le putem gasi in Moscova.

Catedrala reprezinta un lacas de cult ortodox, fiind totodata si un simbol al arhitecturii rusesti traditionale si al orasului.

Aceasta catedrala are o istorie nemaipomenita, pe care va invitam sa o cititi in acest articol.

6. Cladirile staliniste

Cladiri Staliniste in Moscova

Tirania lui Stalin (1924-1953) a lasat urma si in arhitectura, astfel anumite cladiri, au capatat denumirea de “Cladirile staliniste”, care au devenit o atractie turistica in Moscova. Cele sapte cladiri inalte in stil “tort de nunta” construite la Moscova in pietele cele mai mari sunt exemple absolut socante de grandomanie. Pana si in ziua de astazi domina orizontul urban al Moscovei.

7. Mausoleul lui Lenin

Mausoleul lui Lenin

Cultul sovietic al personalitatii lui Lenin a dat rezultate stranii. Milioane de oameni merg in pelerinaj la mausoleul din Piata Rosie, unde este expus si azi corpul imbalsamat al liderului Revolutiei Ruse, Lenin (1870-1924).

In ziua in care a murit liderul bolsevic, guvernul sovietic a primit mai mult de 1.000 de telegrame din toata Rusia, in care se cerea ca trupul lui Lenin sa nu fie ingropat, dar conservat pentru generatiile care vin. In urmatoarea dimineata, profesorul Alexei Abricosov – un patolog si anatomist renumit din Rusia, a imbalsamat trupul lui Lenin pentru a-l pastra pana la ceremonia inhumarii.

In noaptea zilei de 23 ianuarie, arhitectul A. Sciusev a primit sarcina de a proiecta si a construi in trei zile un mormant in care sa poata intra toti cei care doreau sa-si ia ramas-bun de conducatorul statului sovietic. Peste cateva zile s-a luat decizia sa se plaseze mormantul in Piata Rosie, langa Zidul Kremlinului. Astfel, Sciusev a construit un monument funerar din lemn si cosciugul lui Lenin a fost adus aici. Mai mult de 100.000 de oamni au vizitat mormantul timp de o luna si jumatate. Pana in august 1924, Sciusev a marit monumentul. Un alt arhitect, Konstantin Melnikov a proiectat sarcofagul.

Daca sunteti pasionati de istorie, atunci acest obiectiv turistic o sa va impresioneze!

8. Magazinul universal GUM

Magazinul GUM din Moscova

Aceasta imensa Mecca a comunismului, cu aleile sale acoperite cu sticla, a fost contruita la finele secolului XIX in stilul istoricist aflat in voga la acea vreme. GUM nu e un supermarket tipic, ci mai degraba un mare mall, in care se afla circa 200 magazine.

Chiar daca magazinul universal GUM reprezinta un obiectiv turistic de ani buni, pe langa faptul ca e frumusete nemaipomenita, datorita arhitecturii, aici mereu poti face shopping de calitate, intrucat proprietarii magazinelor nu uita si de tendinte.

9. Poarta Invierii

Poarta invierii din Moscova

In atractii turistice Moscova nu se limiteaza, mai ales ca toate au o istorie coplesitoare, la fel e si obiectivul “Poarta Invierii”.

Stalin a ordonat ca fosta poarta a orasului (1680) din Piata Rosie sa fie demolata. Poarta Invierii a fost reconstruita atunci cand a renascut interesul pentru splendorile Rusiei stravechi, in anii 1990, dupa colapsul URSS.

10. Arbat

Strada Arbat in Moscova

In centrul istoric al Moscovei se afla si Arbat, una dintre cele mai incantatoare strazi, cu cladiri comerciale si rezidentiale datand din secolul XIX si inceputul secolului XX. Multi scriitori si artisti au locuit aici. Astazi Arbat e cartierul rezidential preferat si centru al unei comunitati mondene. Se intinde pe circa 1 km, de la piata Arbatkaia pana la piata Smolenskaia, ambele avand statii de metrou omonime.

Arbat a fost zona pietonala inca din anii 1980, un concept cu totul nou pentru Rusia acelor vremuri. E un loc favorit de promenada, mai ales vara. Fatadele in stil Empire alterneaza cu cele Art Nouveau, avand intre ele elemente neogotice si functionaliste. Casa avangardista cu doua turnuri construita de marele arhitect Konstantin Melnikov (1890-1974) pe o strada vecina cu Arbatul, pe la 1930, este considerata monument istoric în Patrimoniul Mondial UNESCO.

11. Muzeul de Arta “Puskin”

Muzeul de arta Pushkin din Moscova

Muzeul de Arta “Puskin” din Moscova reuneste a doua mare colectie de arta idn Rusia, după Ermitaj, din Sankt-Petersburg. Aici, intr-un complex compus din sase cladiri, sunt expuse lucrari din antichitate, dar si de arta europeana (secolele XIX-XX).

Prinicovala cladire, de pe strada Volhonka, impodobita cu coloane grecesti a fost inaugurata cu fast in 1912. Salile ei impunatoare, in diferite stiluri istorice, ii confera statutul de atractie turistica principala. Colectia pictura renascentista italiana, de arta flamanda si olandeza din secolele XVI-XVII si de pictura impresionistă franceza este celebra pretutindeni. Cel mai frumos muzeu moscovit poarta numele celui mai mare fiu al orasului, Aleksandr Puskin (1799-1837), considerat intemeietorul literaturii ruse moderne.

Dacă va place arta, atunci cu siguranta acest Muzeu va va impresiona.

12. Teatrul Bolshoi

Teatrul Bolshoi Moscova

Teatrul Bolshoi, unde a fost prezentat pentru prima data, in 1877, baletul Lacul lebedelor de Ceaikovski, e sinonim in intreaga lume cu baletul rus traditional. Dar Bolsoi este si o scena de opera si orice norocos care va asista la un spectacol nu-l va uite niciodata.

Decorurile opulente si arhitectura superba, in stil clasic rus, fac din teatrul inaugurat in 1835 unul dintre cele mai frumoase din lume.

Cladirea, inchisa o vreme pentru o renovare de amploare, a fost redeschisa in 2012. Pana atunci, vizitatorii s-au multumit doar sa-i priveasca grandioasa fatada, cu coloane si carul lui Apollo in portic. Teatrul Bolsoi face o pereche armonioasa cu Piata Teatrului, la o aruncatura de bat de cel mai exclusivist hotel moscovit: recent renovatul Metropol, deschis in 1899 si construit intr-un remarcabil si impresionant stil Art Nouveau.

Iubitorii de arta la sigur nu vor putea rezista tentatiei și vor vizita Bolsoi Teatr, asa ca va indemnam sa rezervati deja bilete la baletul preferat! Pentru a afla mai multe informatii istorice despre teatru, comanda o excursie ghidata aici.

13. Galeria Tretiakov

Galeria Tretiakov din Moscova
Presedintele Rusiei V. Putin la Galeria Tretiakov

Galeria Tretiakov este cea mai vizitata galerie din Moscova, fiind cunoscuta la nivel international. Ea se mai numeste si Muzeul de Arta al Moscovei. Muzeul a fost fondat in 1856 de catre Tretiakov Pavel, unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, care era extrem de pasionat de arta, adunand de-a lungul vietii numeroase opere de arta ale artistilor rusi, care sunt expuse in muzeu pana si in ziua de azi.

In interitoriul muzeului, cei pasionati de frumos pot admira colectii intregi de picturi, sculpturi, grafice, desene, toate operele de arta a celor mai importanti artisti rusi. Tot aici, gasim si o biblioteca cu carti si manuscrise antice, fotografii vechi si documente care intruchipau vechea Galerie Tretiakov.

14. Camera de arme

Muzeul de arme din Moscova

“Armory Chamber” in traducere “Camera de arma” este o parte a complexului Palatului Grand Kremlin si un adevarat piept de comori. Este unul dintre cele mai vechi muzee din Moscova, gazduit intr-o cladire din 1851 proiectata de arhitectul imperial Konstantin. Aceasta cuprinde o colectie de peste 4.000 de articole de arta aplicata de Rusia, artefacte religioase și faimosul capac al lui Monomakh – regalia antică a statului.

Armory Chamber a fost considerat ca arsenal al Kremlinului Moscova inca din anul 1508, cand au fost gazduiti cei mai buni militari, bijutieri si pictori moscoviti. Colectia lor rezultata a fost ulterior servita drept Marele Trezorier al Kremlinului si a inclus multe dintre obiectele pretioase care au fost pastrate de secole. Mai tarziu, on perioada sovietica, s-au alaturat comorile vestimentatiei patriarhului, la fel ca un mare numar de icoane pretioase din intreaga Rusie. In ciuda caderii comunistilor, aceste elemente ale bisericii istorice raman pastrate.

Vezi lista de excursii ghidate la camera de arme aici.

15. Manastirea Novodevici

Manastirea Novodevici din Moscova

Manastirea Novodevichy a fost intemeiata in anul 1524, de catre Marele Print Vasili al III-lea, pentru a cinsti victoria obtinuta in Smolensk, in anul 1514. Manastirea, ridicata in amintirea bucuriei primite in Smolensk, a fost construita in stit de fortareata, intr-una din curbele raului Moskva, devenind totodata si unul dintre principalele puncte de aparare a orasului.
Merita vizitata datorita arhitecturii si frumusetii de care are parte.


Cam astea au fost “Top obiective turistice Moscova”, fiind 15 la număr.

Multe curiozitati Moscova “ascunde” dupa fiecare dintre atractiile turistice, care trebuie descoperite intr-o excursie de cateva zile.
De obiective turistice Moscova e plina, toate merita a fi vazute, stiute si vizitate, pentru a gusta din farmecul ei, care “se mareste peste noapte”, “creste pe zi ce trece” , cum se spune deja de ani buni.

Daca planuiesti o calatorie la Moscova, exista o multime de excursii, activitati si locuri de vazut. Da click aici si vezi lista completa de activitati.

La sigur nu veti regreta, daca optati pentru o excursie in Moscova, iar prin intermediului acest top, v-am demonstrat si de ce!

Top 15 Obiective si Atractii Turistice in Moscova
5 (100%) 1 vote