Vacanţă la Moscova – Cele Şapte Surori

Vacanţă la Moscova – Cele Şapte Surori

Cele șapte surori din Moscova: secretele zgârie-norilor stalinişti

Stalin nu avea surori (sau frați). Cu toate acestea, una dintre moștenirile pe care le-a lăsat au fost „Șapte surori”, care sunt șapte zgârie-nori construite pentru a comemora al optulea Centenar al Moscovei, pe care le veți observa inevitabil dacă vizitați orașul. În prezent, găzduiesc o universitate, două hoteluri, două ministere și două clădiri rezidențiale. În acest articol voi explica cum să le vizitezi pe unele dintre ele și să le cunoşti câteva dintre secretele lor.

Introducere

Încă din copilărie am fost întotdeauna impresionat de zgârie-nori din Moscova și de înălțimea lor impunătoare. Deși toate mi s-au părut la fel, cu vârsta am descoperit diferitele povești care le înconjoară pe fiecare.

Poate că nu ați auzit de zgârie-norii lui Stalin, însă dacă vizitați Moscova, va fi imposibil să nu-i vedeți, deoarece sunt cunoscuți popular ca Șapte Surori și măsoară între 134 și 240 de metri înălțime.

Este un set de șapte mega construcții construite la Moscova între anii 40 și 50 pentru a comemora Centenarul 8 al orașului (în 1947). Acestea combină stilul baroc și gotic rus cu cel neoclasic, cu influențe din zgârie-nori din New York-ul anilor 30, păstrând și arta realistă sovietică în fațade și ornamentații.

Nu au nicio legătură cu zgârie-norii moderni situaţi în Centrul Internațional de Afaceri din Moscova.

Cele Șapte Surori sunt situate în diferite părți ale Moscovei și sunt în prezent sediul unei universități, două hoteluri, două ministere și două clădiri rezidențiale.

Dacă doriți să vizitați oricare dintre aceste construcții, aveți trei opțiuni:

 • Cazați într-unul dintre hotelurile lor
 • Închiriați unul dintre apartamente în clădiri rezidențiale prin platforme precum Airbnb
 • Plătiți intrarea pentru a urca pe platforma de observare a Hotelului Ucraina (1.000 de ruble).

Există alte două clădiri ce nu au putut fi construite:

 • Gigantul Palat al sovieticilor, despre care se spunea că este cel mai mare cu 415 metri înălțime, încoronat cu o statuie a lui Lenin de 100 de metri.
 • Clădirea administrativă Zaryadye, în care din 2017 poți găsi unul dintre cele mai moderne și fabuloase parcuri din lume.

Cele Șapte Surori pot fi văzute din multe locuri a capitalei și turnurile principale se remarcă prin finisarea lor ascuțită. În plus, în fațade puteți aprecia simbolurile epocii, precum steaua sovietică (în toate, cu excepția Ministerului Afacerilor Externe), și în același timp există sculpturi și ornamente variate, dovadă a splendoarei și măreției sale. Se spune că fiecare dintre acești zgârie-nori gigantici avea un buncăr subteran.

Universitatea de Stat din Moscova: cea mai înaltă și spectaculoasă clădire

Lângă Sparrows Hill (fostul deal Lenin) se află una dintre cele mai cunoscute șapte surori: clădirea impunătoare a Universității de Stat din Moscova.

Clădireal Universității de Stat din Moscova atinge o înălţime de 240 de metri cu tot cu antena sa și are 36 de etaje. Este cea mai mare dintre cele Șapte Surori. A fost începută în 1949 și finalizată în 1953, pe o suprafață de aproximativ 187 de hectare.

A fost cea mai înaltă clădire din Europa în anii 50 și până în 1990, cu cele patru aripi mari, care găzduiește facultăți, centre de cercetare și mai multe facilități de predare.

Să verificăm câteva informații despre această clădire colosală a Universității de Stat din Moscova:

 • Se estimează că are peste 33 km de coridoare.
 • Are 5.000 de camere.
 • Turnul principal găzduiește o stea de 12 tone în vârful său.
 • Fațadele sunt împodobite cu ceasuri gigantice, statui și simboluri sovietice, barometre și termometre.

Logo-ul Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980, proiectat de Vladimir Arsentyev, a fost în mare parte inspirat de Universitatea de Stat din Moscova, o clădire parțial renovată în anul 2000.

În jurul clădirii principale a fost conceput un complex universitar imens și dinamic, ce aparţine oficial Universității de Stat din Moscova “M.V.Lomonosov”, cea mai veche universitate din Rusia fondată în 1755.

Această universitate are un mare prestigiu, atât local, cât și internațional, cu 45.000 de studenți și aproximativ 40 de facultăți. Este unul dintre cele mai importante centre științifice din Rusia, cu 11 premii Nobel printre absolvenți și profesori.

Pentru a termina, pot spune că în interiorul clădirii principale a Universității de Stat din Moscova puteți găsi Muzeul Științelor Pământului, situat între etajele 24-31, și puteți ieși pe terasă pentru a avea o vedere panoramică fantastică asupra Moscovei.

Cu toate acestea, în prezent, acesta nu este deschis publicului larg și poate fi vizitat doar cu programare prealabilă, cu grupuri de studenți din centre de învățământ (școli, institute, universități etc.).

Hotelul Ucraina

Una dintre cele șapte surori la care este posibil să urci este Hotelul Ucraina, cunoscut astăzi sub numele de Hotel Radisson Royal, o unitate de cazare de cinci stele. Platforma de observare este situată la etajul 33 al clădirii, unde există și o cafenea.

Clădirea are o înălţime de 198 de metri și 34 de etaje. Este situată lângă râul Moskva. Construcția sa a început în 1947 și a fost finalizată în 1957, fiind cel mai înalt hotel din lume până în 1976. Este a doua cea mai înaltă clădire din zgârie-norii lui Stalin după turnul principal al Universității de Stat din Moscova.

A fost renovat între 2007 și 2010. Are aproximativ 500 de camere, 38 de apartamente, mai multe restaurante de bucătărie internațională (iraniană, europeană, italiană, japoneză etc.), o piscină olimpică de 50 de metri, o sală de conferințe și spa. Prețul unei nopți într-o cameră dublă standard poate costa aproximativ 200 de euro

Cum se ajunge la platforma de observare?

Este unul dintre cele mai înalte puncte de observație din capitala Moscovei, la etajul 33 al Hotelului Ucraina (aproximativ 120 de metri înălțime), cu vederi fabuloase asupra orașului; puteți vedea cupolele aurii ale Catedralei lui Hristos Mântuitorul, zgârie-norii din districtul financiar al orașului Moscova, râul Moskva sau zonele verzi din Vorobyovy Gory, printre alte vederi panoramice impresionante.

O puteți vizita pe tot parcursul anului în două moduri:

 • Intrare gratuită pentru oaspeții hotelului, pentru clienți, restaurante, pentru copii cu vârsta sub 6 ani și pentru deținătorii Moscovei City Pass.
 • Intrare cu un preț de 1.000 de ruble pentru adulți (include o băutură la alegere: apă minerală, suc, ceai sau cafea) sau 500 de ruble pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani.

Vizită la diorama Moscovei

Dacă vizitați Hotelul Ucraina, nu ratați diorama (sau modelul panoramic) de la Moscova, creată în 1977 și care a devenit o senzație de la începuturile sale. A fost dus în diferite țări: până la 40.000 de persoane l-au vizitat zilnic în New York. A fost cumpărat în 2007 de hotelul Radisson Royal și restaurat. Arată centrul Moscovei și zonele mai îndepărtate, cu efecte de iluminare și mișcare, precum și alte numeroase detalii. Suprafața pictată este de 97,5 metri pătrați.

Acesta este situat în holul hotelului și este gratuit.

Kudrinskaya Building Plaza: zgârie-norul spion

Acest zgârie-nori cu o înălţime de 176 de metri și 22 de etaje (17 utilizabile) are o utilizare rezidențială. Turnul central se termină cu o antenă, iar fațada este plină de sculpturi. Apartamentele au fost concepute pentru elita sovietică a vremii și au fost finalizate în 1954.

Clădirea, care are peste 450 de apartamente, include și un imens buncăr subteran pentru chiriașii săi. Are un supermarket. Este cunoscută sub numele de „casa aviatorilor”, deoarece mulți dintre locuitorii săi erau piloți, astronauți sau ingineri aeronautici.

Ca un fapt curios: etajele cele mai înalte erau destinate lucrătorilor KGB și dispozitivelor sale de ascultare, destinate să spioneze ambasada SUA din apropiere.

Pe lângă Ambasada SUA, în apropierea clădirii mai sunt Grădina Zoologică din Moscova şi Planetariul, atracţii turistice ce trebuie vizitate.

Acest zgârie-nor este situat în centrul oraşului, locaţie foarte convenabilă pentru turişti, iar unele dintre apartamentele sale pot fi închiriate prin platforma Airbnb, cu prețuri cuprinse între 50 și 500 de euro pe noapte, în funcție de calitatea apartamentului și de înălțimea la care este situat. 

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia

Această clădire colosală, singura dintre cele Șapte Surori necoronate de o stea sovietică, atinge o înălţime de 172 de metri și conţine 27 de etaje. Acesta este situat la capătul cunoscutei străzi Arbat și conține birourile Ministerului Afacerilor Externe.

În partea cea mai înaltă a fațadei există un scut sau o emblemă mare a Uniunii Sovietice, cu o suprafață de 144 de metri pătrați. Interiorul camerelor este cu siguranță luxos.

Este o clădire de uz public și nu poate fi vizitată de turiști, dar merită văzută afară după ce ați vizitat strada Arbat.

Hotelul Leningrad: cel mai mic, dar cel mai luxos

Este cea mai mică dintre cele Șapte Surori, cu numele original al Hotelului Leningradskaya, care are o înălțime de 134 de metri și are 26 de etaje. În 2008, cu o investiție de milioane de dolari, s-a redeschis ca luxos hotel de cinci stele Hilton Moscow Leningradskaya, pentru a se bucura de clienții săi.

Holul prezintă locatarilor frumoasa artă imperială rusească cu statui impunătoare din bronz, candelabre uriașe și mobilier somptuos. La intrare vedem și o lampă uriașă, una dintre cele mai mari din lume, care luminează șapte etaje. Acoperișul este din lemn sculptat manual.

Poți rămâne în acest hotel pentru câteva nopţi. Rezervarea se poate face prin intermediul site-ului web al lanțului Hilton sau pe platforma de rezervări, unde de obicei are un preț mai bun. În ciuda faptului că este un hotel de 5 stele, acesta are un preț rezonabil (aproximativ 100 de euro o cameră dublă standard).

Este bine conectat la centru și chiar lângă 3 gări: Leningradsky (de unde pleacă trenurile spre Sankt Petersburg, nord-vestul Rusiei, Estonia și Finlanda), Kazansky (trenuri spre Asia Centrală, Ryazan, Ufa, Samara și Novorossiysk) și Yaroslavsky (trenuri spre Siberia, Orientul Îndepărtat al Rusiei, Mongolia și China).

Ministerului Transporturilor şi a Bursei de Valori

Construcția sa a fost finalizată în 1953, măsurând 138 de metri și având 24 de etaje. A fost creat pentru a găzdui Ministerul Industriilor Grele. De fapt, astăzi clădirea principală este sediul central al mai multor unități administrative, precum cele ale Ministerului Transporturilor, Bursei de Valori și ale altor instituții publice.

De asemenea, are două clădiri rezidențiale de 11 și 15 etaje, cu case care nu sunt la fel de dotate ca cele ale altor zgârie-nori. Puteți închiria unul dintre apartamentele lor.

Clădirea a fost construită în locul în care până în 1927 se afla Poarta Roșie, un arc de triumf ridicat în cinstea victoriei armatei ruse în bătălia de la Poltava.

O particularitate a acestui zgârie-nori este că are o stație de metrou chiar mai jos, la care se poate accesa de la parterul clădirii.

Kotelnicheskaya Embankment Building: primul zgârie-nori finalizat

Cu cei 176 de metri ai săi, a fost prima dintre cele șapte surori Stalin care a fost finalizată în 1952. Maiestuoasa clădire de terasament Kotelnicheskaya a fost proiectată pentru case de elită sau de lux ale persoanelor apropiate regimului, dar la scurt timp după ce au fost transformate în unități multifamiliale sau comunale apartamente pentru familiile în nevoie. Multe vedete au trăit și ele acolo.

Clădirea este situată pe terasamentul Kotelnicheskaya, de unde și numele său, deoarece este situată pe malurile râului Moskva. Pe lângă faptul că are o utilizare rezidențială cu cele 700 de apartamente, are mai multe locații comerciale și un cinematograf.

Merită, de asemenea, să aruncați o privire la fațada, care se îndreaptă spre Kremlin și găzduiește numeroase plăci comemorative ale unor figuri culturale celebre.

Dintre cele șapte surori, aceasta este cea mai apropiată de centru dintre toate, la doar 15-20 de minute de mers pe jos de Piața Roșie.

Dacă doriți să stați în această clădire, o puteți face în apartamente închiriate de lanțuri imobiliare sau prin platforme precum Airbnb. Unele dintre ele sunt luxoase, în timp ce altele sunt mai vechi și nu sunt foarte scumpe.

Cele două surori neterminate

Pe lângă cele Șapte Surori, Stalin a planificat alte doi zgârie-nori ce nu au fost finalizaţi:

Palatul Sovietelor

Palatul sovietelor, una dintre cele două surori nenăscute, urma să fie cea mai mare și mai masivă clădire concepută de Stalin pentru Moscova, cu înălțimea proiectată de 415 m, conform planurilor finale, precum și o statuie a lui Lenin de circa 100 de metri în vârf. Utilizările sale ar fi fost administrative, pentru a organiza congrese și sărbători. Cu toate acestea, construcția sa a fost paralizată la începutul Celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

De fapt, Catedrala lui Hristos Mântuitorul a fost demolată în 1931 pentru a fi ridicată în locul ei, iar la sfârșitul anilor 1930, au fost puse bazele sale. Invazia germană din 1941 în timpul conflictului armat a paralizat lucrările. Mai târziu, în jurul anului 1960 și până în anii 90, așa-numita piscină Moskva, cu apă caldă și dimensiuni uriașe, a fost amplasată în același loc. Era deschisă tot anul.

Apoi piscina a dispărut și Catedrala lui Hristos Mântuitorul a început să fie reconstruită din nou în 1994, devenind ceea ce era în locul său istoric, unul dintre cele mai importante temple ortodoxe din țară și cel mai înalt din lume. De asemenea, au fost restaurate impresionantele cupole aurii.

Câteva curiozităţi despre clădirea ce a rămas neconstruită

 • Trebuia să conţină o sală cu o capacitate de 21.000 de persoane.
 • Trebuia să fie cea mai înaltă clădire din lume, mai presus de toate cele din New York la acea vreme.
 • Piscina din spate trebuia să fie cea mai mare piscină în aer liber văzută vreodată, cu un diametru de 129 de metri.
 • Statuia lui Lenin ce trebuia amplasată în vârful clădirii ar fi cântărit aproximativ 6 tone.

Construcţia administrativă Zaryadye (și Zaryadye Park)

A doua dintre clădirile lui Stalin care nu a fost construită a fost clădirea administrativă din Zaryadye, situată în cartierul istoric de atunci cu același nume, chiar lângă Piața Roșie, Catedrala Sf. Vasile și Kremlin.

Pentru aceasta, Stalin a preluat cartierul menționat mai sus. După toate probabilitățile, zgârie-noriul lui Zaryadye ar fi eclipsat, din păcate, faimosul ansamblu urban și arhitectural din jurul său.

Câteva decenii mai târziu, în anii 60 și pe același loc, a fost construit hotelul Rossia, care a fost demolat în 2004. În același spațiu, Parcul Zaryadye a fost construit în 2017, unul dintre cele mai bune locuri din lume, potrivit revistei Time. .

Parcul Zaryadye, de lângă Piața Roșie, a fost inaugurat în 2017. Este deja considerat unul dintre cele mai bune spații publice din lume, pentru concepția și utilizarea modernă a locului.

Este un parc urban și peisagistic. Câteva curiozităţi despre acest parc sunt:

 • Ocupă 78.000 de metri pătrați.
 • 25.200 de metri pătrați sunt pentru Zaryadye Concert Hall, un loc de concert modern care se remarcă prin arhitectura sa.
 • Există parcare subterană de până la 430 de mașini.
 • Primul parc public din Moscova după mai bine de 50 de ani.
 • A costat 480 de milioane de dolari.

Una dintre principalele atracții ale parcului este podul plutitor peste râul Moksva în formă de „V”. Vederile panoramice de acolo sunt de neegalat și, de asemenea, arhitectura sa funcțională și impresionantă.

Parcul are, de asemenea, un cinematograf și pavilioane cu cele mai noi suporturi digitale, precum și o peșteră unică de gheață cu o expoziție interactivă inclusă.

Sala de concerte Zaryadye are Filarmonică, un spațiu multifuncțional pentru concerte în două săli, una pentru 1.560 de persoane și una mai mică, cu 400 de locuri. De asemenea, are un amfiteatru pentru spectacole cu o fațadă de sticlă orbitoare și cea mai extraordinară arhitectură de ultimă generație. Este o structură translucidă capabilă să mențină o temperatură caldă și în timpul iernii.

Alţi zgârie-nori 

În afară de cele Șapte Surori și cele două nenăscute, veți găsi și alte clădiri, zgârie-nori sau nu, direct inspirate de așa-numita arhitectură stalinistă, contopită cu realismul sovietic, care au fost construite în țările Uniunii Sovietice, de exemplu:

 • Varșovia (Polonia): Palatul Culturii și Științei, construit între 1952 și 1955, a fost un cadou de la Stalin sau Uniunea Sovietică pentru polonezi. De fapt, a ajuns să fie numit Palatul Culturii și Științei “Iosif Stalin”. Ar putea fi considerată chiar a opta soră, pentru momentul în care a fost construită, pentru urmărirea planurilor clădirii Zarydadye, deși cu modificări, și pentru înălțimea sa imensă: un total de 237 de metri. În prezent, utilizarea sa este pentru birouri și centre de expoziții.

 • Praga (Republica Cehă): Hotelul Internațional din Praga a fost deschis în 1957, cu o înălțime de doar 88 de metri, dar cu influențe foarte clare ale celor Șapte Surori. A avut nume diferite.
 • București (România): Casa Presei Libere a fost o clădire finalizată în 1957, numită inițial Casa Scânteii (denumirea ziarului oficial al Partidului Comunist Român), măsurând 104 m, inclusiv antena de televiziune.
 • Kiev (Ucraina): Hotelul Ucraina a fost finalizat în 1961 și a fost deschis cu numele de Hotel Moscova. A fost finalizat fără nicio terminație ascuțită, coroană, antenă sau clopotniță.
 • Riga (Letonia): Academia Letonă de Științe a fost construită în anii 1950, dar inaugurată în 1961. Cu 108 metri înălțime, a fost oficial un cadou din partea muncitorilor și țăranilor din URSS Letoniei. 

Sfârșitul arhitecturii staliniste

Cele Șapte Surori au dat naștere unui stil arhitectural unic cunoscut sub numele de arhitectură stalinistă, clasicism socialist sau gotic stalinist, inspirat de zgârie-nori din Statele Unite, dar cu trăsături proprii.

Deși zgârie-nori ai lui Stalin nu au fost construiți în scopuri de planificare urbană, ci mai degrabă în scopuri de propagandă, după moartea lui Stalin, guvernul a aprobat un decret care condamna excesele arhitecturale și pune capăt acestui stil unic.

Zgârie-nori spectaculoși și moderni ai orașului Moscova provin dintr-o epocă mai modernă, adică Centrul Internațional de Afaceri din Moscova, un proiect conceput de primăria Moscovei în 1992, care nu are nimic de-a face cu zgârie-norii lui Stalin, dar care reprezintă prezentul și viitorul orașului

Pentru a nu avea probleme cu primirea vizei ruseşti, vizitaţi şi: https://vizarusia.ro/viza-pentru-rusia-pentru-cetateni-romani/

Ti-a placut? Voteaza!